Τράπεζες: Τα βλέμματα στο stress test και το νέο νόμο

10:12 3/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Με πολλά κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά ξεκινά το 2014 για τις τράπεζες καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα του stress test από τα οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του κλάδου. Παράλληλα κρίσιμης σημασίας –που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης- είναι η ψήφιση του νέου νόμου που αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ενώ θα περιλαμβάνει και

τη δυνατότητα το ΤΧΣ να προχωρήσει, υπό προϋποθέσεις, στην ταχύτερη πώληση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήδη ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τα κόμματα ώστε να προλάβει τυχών αντιδράσεις.

Η ψήφιση του νόμου είναι κρίσιμη και για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Eurobank. Ο νόμος αρχικά σχεδιάζονταν να ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Η καθυστέρηση στην προώθηση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου δημιουργεί δυσκολίες στην αύξηση κεφαλαίου και τον στόχο της διοίκησης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στις αρχές του 2014. Σημειώνουν ότι η 12η Φεβρουαρίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν αυτή δεν γίνει μέχρι τότε θα πρέπει να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του 2013 και βάση αυτών να ετοιμαστεί το Ενημερωτικό Δελτίο, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση θα μετατεθεί για τον προσεχή Μάρτιο. Για να ολοκληρωθεί η αύξηση έως τις 12 Φεβρουαρίου θα πρέπει το σχετικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 20 Ιανουαρίου.

Εν αναμονή της BlackRock

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα οριστικά αποτελέσματα του stress test που πραγματοποιήθηκε με την BlackRock. Σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα –όπως ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας– τα οποία θα καθορίσουν τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης.

Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να κατορθώσουν να πετύχουν την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τα ισχύοντα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το αίτημα υποστηρίζουν και οι ελληνικές αρχές, ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, κάτι που δεν είναι διόλου βέβαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση, ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες, βάσει του Μνημονίου, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 9%. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν πραγματοποιηθεί η εξομοίωση τότε θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να προσαρμοστούν –προς χαμηλότερα επίπεδα– και οι απαιτήσεις για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας με το οποίο θα «τρέξει» το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Στελέχη εγχώριων τραπεζών εκτιμούν ότι αυτή τη φορά δεν θα επικρατήσει ανάλογη τακτική.

Σημειώνεται ότι όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα θέσει η τρόικα τόσο περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστούν οι εγχώριες τράπεζες. Ολα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα, η επιστροφή της οποίας στην Αθήνα αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα