Τράπεζες: Η επόμενη μέρα

10:06 9/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Εντατικά προετοιμάζονται οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, δηλαδή Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank για την επόμενη δύσκολη ημέρα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Οδηγό για την επόμενη ημέρα αποτελούν τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν καταρτίσει σε συνεργασία με

την τρόικα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα επιχειρησιακά σχέδια περιλαμβάνουν όλες τις ενέργειες και δράσεις, καθώς και ακριβή χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων. Τα business plan περιλαμβάνουν την πώληση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων (ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία, ακίνητα κλπ) αλλά και τραπεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν μικρής κλίμακας κινήσεις, διατηρώντας το βασικό κορμό των θυγατρικών τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει τη σταδιακή πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank στην Τουρκία, το οποίο δεν θα ξεπεράσει το 40%. Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν πηγές της διοίκησης πρόκειται για κίνηση που θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση. Με την διάθεση ποσοστού μετοχών της Finansbank ο όμιλος αφενός θα ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση διατηρώντας παράλληλα ισχυρή παρουσία στην μεγάλη και δυναμική αγορά της Τουρκίας. Στην εγχώρια αγορά η Εθνική θα προχωρήσει στην ενεργητική αξιοποίηση της περιουσίας της με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις (εξαγορά υβριδικών, μετοχών κ.α.) ο βασικών ιδίων κεφαλαίων έχει ενισχυθεί στο 9,6% ενώ στόχος της διοίκησης είναι σύντομα να ξεπεράσει το 10%. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, αλλά και της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο όμιλος.

Στην πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, JSC Astra Bank, στον ουκρανικό όμιλο Delta Bank προχώρισε η Alpha Bank κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η διοίκηση του ομίλου. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί έναντι 82 εκατ. ευρώ ενώ όπως σημειώνουν στελέχη της Alpha Bank η συναλλαγή θα είναι ουδέτερη κεφαλαιακά για τον όμιλο. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η διοίκηση της Alpha Bank επίσης επανεξετάζει τις θέσεις της με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις στρατηγικές αγορές της. Αντίθετα σε δευτερεύουσες, όπως αυτής της Ουκρανίας, η Alpha θα αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ομίλου, διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 14,4% δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και επιλογών στη διοίκηση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την κεφαλαιακή ενίσχυση από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία ενίσχυσε τα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου με 2,5 δισ. ευρώ, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Alpha Bank διαμορφώνονται σε 7,9 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης επεξεργάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωσή των δυνάμεών της. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την αγορά της Αιγύπτου ενώ εξετάζεται η αποχώρηση και από άλλες δευτερεύουσες αγορές. Ωστόσο το κύριο βάρος των ενεργειών του ομίλου θα γίνουν στην εγχώρια αγορά με την ανάδειξη και την εκμετάλλευση των συνεργειών που δημιουργούνται από την απορρόφηση των 6 τραπεζών. Ο όμιλος θα πουλήσει θυγατρικές, θα κλείσει καταστήματα και θα προσαρμόσει στα νέα δεδομένα τα μεγέθη.

Τέλος σε σημαντικές κινήσεις αναδιάταξης δυνάμεων θα προχωρήσει και η νέα διοίκηση ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όμιλος έχει αποχωρήσει από τις αγορές της Τουρκίας και της Πολωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα