Τουλάχιστον 97 νεκροί στη Λιβύη

Ο απολογισμός βασίζεται σε αναφορές οκτώ δημόσιων νοσοκομείων στην Τρίπολη και στα προάστιά της και δεν συμπεριλαμβάνει όσους τυχόν δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε νοσοκομεία εκστρατείας ή σε ιατρικές εγκαταστάσεις σε άλλες πόλεις.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, ο οποίος είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 20ή Ιουλίου, έκανε λόγο για 47 νεκρούς και 120 τραυματίες.

Αντιτιθέμενες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται από τα μέσα του Ιουλίου για τον έλεγχο του αεροδρομίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για τον έλεγχο περιοχών και για πολιτική εξουσία.

Και σήμερα μάχες μαίνονταν

γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Εκρήξεις ακούγονταν το πρωί στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου συγκεντρώνονται οι εχθροπραξίες.

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες εως σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε σήμερα όλους τους υπηκόους της χώρας να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Λιβύης, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφονται στο λιβυκό έδαφος τα πιο αιματηρά επεισόδια από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

«Λαμβανομένης υπόψη της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, η Γαλλία ζητεί από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη Λιβύη», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Όλοι οι Γάλλοι που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας αυτής «καλούνται να έλθουν σε επαφή το ταχύτερο δυνατόν με την πρεσβεία μας στην Τρίπολη», προσθέτει το Κε ντ' Ορσέ στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν όλο το διπλωματικό τους προσωπικό από τη Λιβύη χθες, υπό την προστασία βαριά οπλισμένων στρατιωτών, μετά τις σφοδρές μάχες κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας. Νωρίτερα σήμερα, μια οχηματοπομπή με διπλωματικό προσωπικό της Βρετανίας δέχθηκε πυρά από μια ομάδα ενόπλων, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα