Τον κηδεύουν 133 χρόνια μετά θάνατον

Τα οστά του βρέθηκαν το 2011 σε έναν ομαδικό τάφο φυλακής και δόθηκαν στους απογόνους του την Τετάρτη και θα ταφούν, την Κυριακή, δίπλα στον τάφο της μάνας του στο νεκροταφείο Γκρέτα.

Ο Κέλι είχε γίνει «λαϊκός ήρωας», συνώνυμος του «Ρομπέν των Δασών», καθώς η δράση του αντανακλούσε την κοινωνική ένταση μεταξύ φτωχών Ιρλανδών μεταναστών και των πλουσίων της Βρετανο-αυστραλιανής άρχουσας τάξης.

Ο Νεντ Κέλι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο για πρώτη φορά όταν επιτέθηκε σε έναν Κινέζο χοιροτρόφο το 1869 μετά από καβγά του

δεύτερου με την αδερφή του Κέλι. Εξοργισμένος με το σωφρονιστικό σύστημα της Αυστραλίας και με τις άδικες νομοθεσίες που επιβράβευαν τους πλούσιους και έστελναν στη φυλακή τους φτωχούς, άρχισε μαζί με συγγενείς του, να κλέβει ζώα εκτροφής από τους πλούσιους.

Σε μία καταδίωξη που διήρκησε μισή μέρα ο Κέλι τραυματίστηκε στα πόδια από σφαίρες. Στη συνέχεια, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στη Μελβούρνης στις 11 Νοεμβρίου 1880

Η χειροποίητη «πανοπλία» που φορούσε ο Κέλι κατά την τελευταία μάχη του με τους αστυνομικούς, καθώς και η τελευταία του φράση «Αυτά έχει η ζωή», πριν τον κρεμάσουν βοήθησαν στο να χτιστεί ο θρύλος του Νεντ Κέλι και να γίνει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Αυστραλίας.

Ο θρύλος του Νεντ Κέλι έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με πιο εντυπωσιακή την ταινία που πρωταγωνιστεί ο Μικ Τζάγκερ και η πιο πρόσφατη την ταινία με τίτλο «Η συμμορία του Νεντ Κέλι» (2003) με πρωταγωνιστές τον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ, τον Ορλάντο Μπλουμ και τον Τζέφρι Ρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα