Το βάρος του στον …συντονισμό ρίχνει ο Βενιζέλος

Κατόπιν τούτου, πρώτη του προτεραιότητα είναι η στελέχωση του νέου συντονιστικού οργάνου που θα συσταθεί μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο ακριβώς τον συντονισμό της κυβέρνησης, την σύνθεση των απόψεων από πριν ώστε να μην κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης σε κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο και τέλος την αντιμετώπιση των κρίσεων εντός και εκτός του σχήματος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ

σε αυτό το όργανο θα μετέχουν τρία πρόσωπα, με διαφορετικές πορείες, αλλά κοινό στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο όργανο αυτό θα μετέχει μεταξύ άλλων ένα νεότατο στέλεχος, που έχει ξεχωρίσει όμως για τις ικανότητες και τις ακαδημαϊκές του περγαμηνές. Ο λόγος για τον 29χρονο Κυριάκο Πιερρακάκη, επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών (ΜΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκπονήσει και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Χαμηλών τόνων ο ίδιος και της απολύτου εμπιστοσύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρείται κατάλληλος για την αντιμετώπιση κρίσεων στη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Μαζί του, στο ίδιο όργανο θα βρεθεί κατά πληροφορίες ο πολύ εμπειρότερος, Χρήστος Πρωτόπαπας. Στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με μεγάλη εμπειρία σε βουλευτικά έδρανα και κυβερνητικές θέσεις, θεωρείται πιο …πολιτικός, και άρα απαραίτητος προκειμένου να ανταποκριθεί σε τυχόν ανάγκη ελιγμών κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, ακόμα και αν αυτή γίνεται μεταξύ συγκυβερνώντων.

Θεσμικά (εφόσον αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος) ή μη, μέλος του ίδιου οργάνου θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Νέος σε ηλικία, αλλά με μεγάλη ήδη εμπειρία βουλευτής, ο Αρκάς πολιτικός, έχει εδώ και μήνες αναλάβει τέτοιο ρόλο στο παρασκήνιο, με εντονότατη την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις και την τελική ένταξη και ψήφιση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο έργο των τριών, που έχει άλλωστε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από διαφορετικά ίσως μετερίζια ο καθένας, συνέβαλαν ακόμα στο παρελθόν ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, που προς ώρας πάντως φέρονται να κατευθύνονται σε άλλα πόστα.

Στις προτεραιότητες του συντονιστικού οργάνου (που πάντως δεν έχει συσταθεί ακόμα και ούτε είναι σαφές ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του και μέχρι πού θα μπορεί να παρεμβαίνει) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πάντα σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, τα σημεία που θα συνδιαμορφώσουν σε πρώτη φάση τη νέα προγραμματική συμφωνία της δικομματικής πια κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών :

- οι αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις,

- η φορολογική μεταρρύθμιση,

- ο ΕΟΠΥΥ και τα θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό,

- η Δημόσια Διοίκηση και η Διοικητική Μεταρρύθμιση, με ιδιαίτερο βάρος στον χειρισμό της κατάστασης όσον αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,

- η βιωσιμότητα του χρέους και η δέσμευση για μη λήψη νέων μέτρων με επιμέρους στοιχεία όπως αυτό της ρύθμισης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές να επείγει,

- το αντιρατσιστικό και η ιθαγένεια,

- τα προνοιακά θέματα και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,

- το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να τίθεται επί τάπητος.

Keywords
Τυχαία Θέματα