Το σιωπηλό «Κοινοβούλιο» πολιτών στο Μουσείο Μπενάκη

18:34 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Το έργο «Parliament/Κοινοβούλιο» που εκθέτει ο διακεκριμένος χορογράφος, μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα εννοιολογικό, στην πράξη όμως, όπως μένει να διαπιστώσουν οι θεατές, είναι μια ιδιαίτερα συμμετοχική χορογραφία, αφού οι «πρωταγωνιστές» εναλλάσσονται, στη διάρκεια της συνολικά εξάωρης δράσης, καλώντας τους θεατές, που επιθυμούν να εξερευνήσουν το τοπίο από κοντά, να «μπουν» μέσα στο έργο και να διαμορφώσουν σχέσεις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και τη δράση τους, η οποία στηρίζεται σε απλές καθημερινές κινήσεις.

Σε

κάθε περίπτωση, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν στο Parliament/Κοινοβούλιο με τον τρόπο τους, παθητικά ή ενεργά, και επηρεάζουν τον τρόπο που αυτό εξελίσσεται. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι οι φαινομενικά απλές κινήσεις και η παρατήρηση του άλλου να λειτουργήσουν ως ερέθισμα στοχασμού πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, μέσα από τις τέσσερις αισθήσεις.

«Αντιλαμβάνομαι την έκθεση αυτή ως ένα κοινοβούλιο πολιτών, το οποίο λειτουργεί σιωπηλά, από τα βάθη τής ύπαρξής μας, με σκοπό να επιλύσει καταστάσεις, να προτείνει ανοίγματα, να θεραπεύσει, να αλλάξει. Το έργο πραγματεύεται ηθικά ζητήματα που διέπουν τις καθημερινές σχέσεις αλλά και τις πολιτικές πράξεις: Να εμπιστευόμαστε αυτά που μας λένε οι αισθήσεις μας, να συναισθανόμαστε τη ζωή και τις δυσκολίες των άλλων και να διαμορφώνουμε κοινωνικούς δεσμούς, που επιτρέπουν στον καθένα μας να συνεισφέρει στην κοινωνία» σημειώνει ο Μάικλ Κλίεν.

Οι πολίτες που συμμετέχουν την πρώτη ημέρα προσήλθαν στο «Κοινοβούλιο» μετά από την πρόσκληση που είχε ο ίδιος ο χορογράφος απευθύνει σε ενδιαφερόμενους, τον περασμένο Φεβρουάριο, και στη συνέχεια έκαναν πρόβες λίγων ημερών μαζί του, αφιερώνοντας χρόνο στην παρατήρηση ο καθένας του εαυτού του και των άλλων, χτίζοντας ένα πειραματικό σύστημα ανταλλαγής μέσω απλών κινήσεων.

Καθώς, όμως, τα όρια ανάμεσα στους «επίσημους» συμμετέχοντες και στους θεατές μετακινούνται διαρκώς, και συχνά εξαφανίζονται εντελώς, το έργο εξελίσσεται, επηρεάζεται και αναπνέει από τους συμμετέχοντες, καθώς και από τους παρατηρητές.

Οι θεατές μπορούν να παραμείνουν στον χώρο για όσο επιθυμούν.

Για την παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη, το ειδικά ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα για τη χορογραφία με προσωπική συνομιλία με τον καλλιτέχνη και τους συνεργάτες του και να ενταχθεί στο έργο ως επίσημος συμμετέχων για τις μέρες 11, 12, 13, 17 και 18 Απριλίου.

Ποιος είναι ο Μάικλ Κλίεν

Ο 41χρονος Μάικλ Κλίεν είναι καταξιωμένος χορογράφος, επιμελητής και παραγωγός έργων, εγκαταστάσεων και δράσεων ανά τον κόσμο. Σήμερα εδρεύει μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας. Το 1994, υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας Barriedale Operahouse (1994- 2000), με έδρα το Λονδίνο και δούλευε ως χορογράφος για το Ballet Frankfurt, Vollksoper. Από το 2003 μέχρι το 2011 διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής/ διευθύνων σύμβουλος της Daghdha Dance Company, στην Ιρλανδία.

Η καλλιτεχνική πρακτική του συνδυάζει διεπιστημονική σκέψη, κριτική γραφή, επιμέλεια έργων, αλλά κυρίως χορογραφικά έργα που κινούνται μεταξύ θεάματος και Καλών Τεχνών. Έργα του έχουν παρουσιασθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στο IMMA (Irish Museum of Modern Art) και τη Hayward Gallery του Λονδίνου.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το College of Art του Εδιμβούργου, το 2009 και ως αφοσιωμένος δάσκαλος έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τα ευρήματά του σε πολλά διακεκριμένα ακαδημαϊκά και μη ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Οι χορογραφίες του είναι έργα βασισμένα στον χορό, αλλά παρουσιάζονται συνήθως σε γκαλερί, μουσεία ή θεατρικές σκηνές. Όλο και περισσότερο, οι εικαστικές τέχνες αποτελούν μέρος της χορογραφικής παραγωγής του. Ωστόσο, άλλες δημιουργίες του ενεργούν άμεσα με τη δημόσια σφαίρα (κοινωνική χορογραφία).

Οι χορογραφίες του για χορευτές διακρίνονται μεθοδολογικά από τον αυτοσχεδιασμό και την επακόλουθη κινητική αισθητική. Από τα πιο σημαντικά έργα του καλλιτέχνη είναι τα «Einem» για το Ballett Frankfurt, «Sediments of an Ordinary Mind» και «Sense and Meaning» για τη Daghdha Dance Company (Limerick) και το «Choreography for Blackboards» για τη Daghdha Dance Company και τη Hayward Gallery (Λονδίνο), καθώς και το «Slattery's Lamp» of IMMA's (Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), το οποίο βρίσκεται σε έκθεση στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα