Το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Ο Zhang Yue έχει περιουσία περίπου 1,1 δισεκατομμύρια γιουάν (180 εκατομμύρια δολάρια) και έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και υψηλές φιλοδοξίες. Με …υψηλότερη από αυτές να οικοδομήσει στην πόλη Changsha έναν πύργο 838 μέτρα ψηλό, που ο ίδιος αποκαλεί «Sky City», μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πύργος έχει σχεδιαστεί για να είναι 10 μέτρα ψηλότερος από τον σημερινό «κάτοχο του τίτλου», το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το οποίο πήρε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί.

Η

Changsha είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν, στην κεντρική-νότια Κίνα. Ο Κινέζος πολυεκατομμυριούχος παραδέχεται ότι το έργο συναντά σφοδρή αντίθεση. «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας στηρίζουν» είπε στο AFP. «Υπάρχουν πάρα πολλοί κακοί άνθρωποι».

Ο Zhang, που έκανε μια περιουσία πουλώντας κλιματιστικά εκτιμά ότι η εδώ και δεκαετίες μακρά μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, από την επαρχία της Κίνας στις πόλεις και τα αστικά κέντρα της, είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση στην ανθρώπινη ιστορία, και ταυτόχρονα αιτία και αποτέλεσμα της οικονομικής άνθησης της, αλλά τη θεωρεί και ως κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο ίδιος σημειώνει, ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» για να ξεφύγουμε «από αυτό το λάθος είδος της αστικοποίησης», περιγράφοντας το Sky City , με υλικά εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση της χρήσης της γης , ως « μια τέτοια διέξοδο».

Η κατασκευαστική εταιρεία του Zhang έχει ήδη χτίσει ένα 30όροφο ξενοδοχείο, σε 15 ημέρες, στην Changsha , με το κτίριο να στήνεται σαν ένα γιγάντιο σύνολο Lego.

Keywords
Τυχαία Θέματα