ΤΟ Ν. ΣΟΥΔΑΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

17:35 2/9/2012 - Πηγή: Matrix24

 Την πρώτη συνάντηση είχε η πολιτική ηγεσία του Ν. Σουδάν με τον πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, για να κατορθώσει να αδράξει τους πρώτους καρπούς σε διπλωματικό επίπεδο, ενόσω παραμένουν άλυτα τα προβλήματα με το Σουδάν σε επίπεδο διαχείρισης του πετρελαίου και διευθέτησης των συνόρων.

Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το βόρειο τμήματα της χώρας μόλις τον Ιούλιο του 2011, μετά από ειρηνευτική συνθήκη, που είχε συναφθεί το 2005. Η νέα του κυβέρνηση

έκανε προσπάθειες να συγκροτήσει νέους θεσμούς, μετά από χρόνια εμφύλιου πολέμου. Σχεδόν ένα χρόνο έχει κηρυχθεί ανεξάρτητο και η πρωτεύουσα Ζούμπα έχει κατορθώσει να φιλοξενήσει 22 πρεσβείες, υλοποιώντας τον αρχικό στόχο, που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Φράνσις Νεγκ, ένας σεβαστός διανοούμενος, αλλά και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που είχε ασχοληθεί επισταμένως ώστε να αποφευχθεί η γενοκτονία στο Σουδάν, είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με αντιπροσωπεία της προσωρινής κυβέρνησης του Ν. Σουδάν. Ο ίδιος είπε στον απεσταλμένο του Reuters ότι «θα εργαστεί για να βελτιώσει την «εικόνα» του Ν. Σουδάν στο εξωτερικό», αλλά εξήγησε ότι «αυτό δεν θα είναι εύκολο». Επίσης, τόνισε ότι: «Το Ν. Σουδάν απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για το εάν θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της νέας χώρας τους».

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι υπάρχει ένας πρέσβης για το Ν. Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να βοηθήσει την ηγεσία της χώρας να διευθετήσει τις διαφωνίες, που υπάρχουν με το Σουδάν. Ούτως ή άλλως, οι δυο χώρες πρέπει να επιλύσουν ζητήματα που αφορούν στην οριογραμμή, αλλά και σε διαφορές, που δυστυχώς καταλήγουν στην έκρηξη βίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, το Ν. Σουδάν κατέλαβε μια περιοχή με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, που ανήκε στο Σουδάν, πράγμα που προκάλεσε την διεθνή καταδίκη του πρώτου. Ωστόσο, το Ν. Σουδάν ισχυρίστηκε ότι η περιοχή είναι διαφιλονικούμενη, αλλά η ισχνή διπλωματική παρουσία της επιβάρυνε περισσότερο την θέση της. Αργότερα, ο στρατός του Ν. Σουδάν αποσύρθηκε από την περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει δυσφορία, καθώς το 2011, που έγινε το δημοψήφισμα για την απόσχισή του, η υπόσχεση που δόθηκε στον λαό ήταν να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος και να επικρατήσει ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα