«Το Μουσείο των Φράσεων» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

18:24 4/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Πρόκειται για τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου παράσταση με τον δυσπρόφερτο τίτλο «Μουσείο των Φράσεων Eraritjaritjaka» (σημαίνει «Νόστος για ό,τι χάθηκε» στη γλώσσα των Αβοριγίνων της Αυστραλίας), στην οποία πρωταγωνιστεί ο βετεράνος Αντρέ Βιλμς, αγαπημένος ηθοποιός στις ταινίες του Καουρισμάκι. Ο Γάλλος ηθοποιός πλαισιώνεται από το Mondriaan Quartet που παίζει ζωντανά στη σκηνή.

Θέαμα, ακρόαμα, περφόρμανς, συναυλία, εικαστικά, multimedia, κινηματογράφος, live video,

η ποιητική της καθημερινότητας και η περιπέτεια της ευρωπαϊκής σκέψης «γίνονται “ένα σώμα” σε αυτήν την παράσταση του 2004, που οδήγησε το μουσικό θέατρο σε νέες τοπογραφίες και τον θεατή του 21ου αιώνα στην εμπειρία ενός ολικού έργου τέχνης» μας πληροφορεί το δελτίο τύπου της παράστασης. Επίσης, κυριαρχεί ο αινιγματικός και ονειρικός τρόπος του υπερρεαλισμού: μηχανές- ρομπότ και ένα κανονικό σπίτι εμφανίζονται στη σκηνή, ενώ ο πρωταγωνιστής εγκαταλείπει ξαφνικά το θέατρο. Μία χειροκίνητη κάμερα τον ακολουθεί στους δρόμους της Αθήνας και μετά σε ένα διαμέρισμα του κέντρου.

Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1981, ο ισπανο-εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας, στοχαστής και θεωρητικός Ελίας Κανέτι (1905-1994), συνέδεσε, αναπόσπαστα, στο έργο του τον μοντερνισμό, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αναλύοντας, πρωτίστως, το θέμα της ψυχολογίας της μάζας. Είναι ο συγγραφέας του περίφημου μυθιστορήματος «Η Τύφλωση» (1931) και του κορυφαίου θεωρητικού έργου «Μάζα και Εξουσία» (1960), καθώς επίσης θεατρικών έργων, με πιο γνωστό το «Οι Αριθμημένοι» (1956), αλλά και μελετών, όπως «Η άλλη δίκη», «Τα γράμματα του Κάφκα στη Φελίτσε» (1969) και «Η Συνείδηση των Λέξεων» (1975). Τα περισσότερα κείμενά του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Το Eraritjaritjaka βασίζεται, κυρίως, στην αυτοβιογραφική τριλογία του Ελίας Κανέτι «Η γλώσσα που δεν κόπηκε» (1977), «Ο πυρσός στο αυτί» (1980) και «Το παιχνίδι των ματιών» (1985).

Όσο για τον σκηνοθέτη, μουσικό Χάινερ Γκαίμπελς, έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ruhrtriennale, Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βόρειας Βεστφαλίας- Ρηνανίας.

Το 2008, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είχε ανεβεί η παράστασή του «Μαύρο πάνω σε άσπρο», ένα είδος μουσικοθεατρικού ρέκβιεμ για τον Χάινερ Μύλλερ, το οποίο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996, χάρισε στο δημιουργό της τη διεθνή αναγνώριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα