Το μεγαλύτερο «στοίχημα» στα χρόνια του μνημονίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στα μέσα του Ιανουαρίου σηματοδοτεί την απαρχή μιας σειράς εξελίξεων που θα «δείξουν» την επόμενη ημέρα για την Αθήνα: Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014- 2017 θα καθοριστεί εν πολλοίς και το μήνυμα που κομίζουν οι Πολ Τόμεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζουχ όσον αφορά στην στάση που θα κρατήσουν εφεξής οι δανειστές της χώρας.

Άλλωστε, στο τραπέζι θα πέσουν «καυτά» θέματα που έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο,

όπως το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο.

Τα ισοδύναμα που θα ζητηθούν για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση ενδεχομένως και να αποτυπώσουν τον βαθμό στον οποίο θα συνεχιστεί η σκληρή πολιτική λιτότητας που επιμένουν να επιβάλλουν οι δανειστές.

Γιατί πέρα από τα μέτρα που απαιτεί διαρκώς η πλευρά των πιστωτών, υπάρχει και μια μεγάλη πρόκληση για την χώρα, προκειμένου να φύγει με μεγαλύτερες ταχύτητες από το υφεσιακό σπιράλ που την χαρακτηρίζει: Το πότε θα εισρεύσει «φρέσκο χρήμα» για επενδύσεις.

Όσοι ξέρουν, «ποντάρουν» όλα τους τα λεφτά σε ένα πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η εκτίμηση είναι πως αρκετά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού περιμένουν «σήμα» για να μπουν στην Ελλάδα από μια απόφαση της Ευρώπης που θα αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… και γιατί όχι, διαγραφή μέρους του.

Μόνον που εάν θεωρηθεί πως αυτό είναι το «σήμα» που περιμένουν τα ξένα κεφάλαια για να «ξεχυθούν» στην χώρα, τότε θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η συζήτηση για πιθανό «κούρεμα» θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο οπότε και θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Eurostat. Μόνον που τότε οι εξελίξεις θα «τρέχουν»: Τον Μάιο θα γίνουν ευρωεκλογές και μια πιθανή καθίζηση του Κυβερνώντος σχηματισμού ίσως περιπλέξει τα πράγματα.

Από την πλευρά της η Αθήνα, προλειαίνει το έδαφος για μια πιθανή έξοδο στις αγορές, παρά το βαρίδι του χρέους: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέθεσε ήδη στην Morgan Stanley αντί ποσού 137 εκατ. ευρώ να «τεστάρει» τις πιθανότητες. Όμως η Κομισιόν έχει τις ενστάσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα