Το μαχαίρι στους μισθούς, έκοψε και τα έσοδα

Αρνητική επίδραση στα έσοδα εκτός από την ύφεση αναμένεται από:

-τη μείωση των φορολογητέων λόγω της αναπροσαρμογής των ειδικών μισθολογίων (πλην ένστολων), της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, της περικοπής των εποχικών επιδομάτων εορτών και αδείας, της μείωσης των προσλήψεων, της μείωσης στις κύριες και επικουρικές

συντάξεις και τη μείωσης των κοινωνικών επιδομάτων,

-τη μείωση των συνταξιοδοτικών/ασφαλιστικών εισφορών, ως απόρροια των ως άνω μειώσεων και περικοπών και

-τη μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ

Αντίθετα, αύξηση των εσόδων προβλέπεται από τις εξής παρεμβάσεις

• τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες (μείωση του συντελεστή επιστροφής από 11% σε 6%),

• τη μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του μειωμένου ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης,

• τη μείωση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με τέκνα που όμως αντισταθμίζεται εν μέρει από τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια,

• την αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προκύπτει από την επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη,

• την επιβολή φόρου ανάλογα με το τονάζ (tonnage) των πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου,

• την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα της ΟΠΑΠ ΑΕ ίση με 30% επί του μικτού κέρδους από τα παίγνια καθώς και της επιβολής φόρου ύψους 10% στα κέρδη των παικτών της ΟΠΑΠ ΑΕ,

• την επιβολή τέλους καπνιζόντων σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Άμεσοι φόροι

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 19,8 δις. ευρώ εμφανίζοντας μείωση 4,6% έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2012.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 7.890 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 20,6%, λόγω της υποχώρησης των εισοδημάτων.

Αντίθετα, αύξηση της τάξης του 11,2% έναντι του 2012 αναμένεται στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών, κυρίως λόγω της φορολόγησης με βάση το τονάζ (tonnage) των πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου και της επιβολής φόρου ύψους 10% στα κέρδη των παικτών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα διαμορφωθούν σε 3,176 δις. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5% έναντι του 2012, λόγω κυρίως της είσπραξης μέρους του ΕΕΤΗΔΕ 2012 στο έτος 2013 και της είσπραξης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) το 2013.

Έμμεσοι φόροι

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 24,4 δις. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 6,8% έναντι των αντίστοιχων εσόδων του 2012.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 13,7 δις.. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,1% έναντι του 2012.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 9,3 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 3,5% συγκριτικά με το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα