Το Ιράν θα αποδεχόταν έναν νέο Σύρο ηγέτη

Η προτεραιότητα είναι να επιστρέψει η Συρία στην σταθερότητα, δήλωσε ο Ροχανί μιλώντας σε συνάντηση στην Τεχεράνη με διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Τότε θα αποδεχόμασταν οποιονδήποτε ψηφίσει η πλειοψηφία του συριακού λαού σε εκλογές”, πρόσθεσε ο Ροχανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το ερχόμενο έτος – αλλά παρατηρητές αμφισβητούν την αξιοπιστία που θα μπορούσαν να έχουν αυτές εν μέσω ενός εμφυλίου.

Η σημερινή συριακή κυβέρνηση

θα πρέπει να “είναι σεβαστή από τις άλλες χώρες ως τις προσεχείς εκλογές”, πρόσθεσε ο Ροχανί, σημειώνοντας: “Στην συνέχεια, ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει”.

Κατά την ίδια συνάντηση ο Ροχανί κατήγγειλε μια δυτική “συνωμοσία” υπέρ του Ισραήλ και κατά του αραβομουσουλμανικού κόσμου, η οποία ξεπερνάει, σύμφωνα με τον ίδιο, την σύγκρουση στην Συρία.

Η αστάθεια που επικρατεί “στην Λιβύη, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν και στην Συρία” είναι “στοιχεία μιας μόνον συνωμοσίας” για να “ενισχυθεί η εξουσία του Ισραήλ” και “να αποδυναμωθεί το μέτωπο της αντίστασης κατά της Δύσης και του Ισραήλ”, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

“Γνωρίζουμε καλά ότι η σύγκρουση (στην Συρία) δεν αφορά ένα άτομο ή έναν πρόεδρο, ή μια φατρία που θα πάρει την εξουσία”, πρόσθεσε κατά την ομιλία του αυτή, η οποία μεταδόθηκε και από την τηλεόραση.

“Είναι απολύτως σαφές ότι η Δύση πήρε μια απόφαση για ολόκληρη την περιοχή καθώς δεν αποδέχεται την τρέχουσα κατάστασή της”, σημείωσε.

Το 2011 η Τεχεράνη είχε χαιρετίσει την Αραβική Άνοιξη, βλέποντας σε αυτά τα λαϊκά κινήματα ένα “ισλαμικό ξύπνημα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα