Το χρέος μας θα γίνει …των λαών

Δειλά-δειλά ακόμη και εκείνοι που μέχρι πρότινος αρνούνταν κατηγορηματικά να πουν το ναι σε ένα πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τώρα αρχίζουν και εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως και να χρειαστεί η απομείωση: Χαρακτηριστική περίπτωση η Άγκελα Μέρκελ η Γερμανίδα Καγκελάριος που απάντησε ξεκάθαρα σε ερώτηση που της έγινε για «κούρεμα»: «Το τωρινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα έχει ισχύ

μέχρι το 2014, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια περισσότερο καιρό, μέχρι το 2016, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Εάν η Ελλάδα μια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδα της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να αξιολογήσουμε. Αυτό όμως δε θα συμβεί πριν από το 2014/15, εάν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο».

Είχε προηγηθεί ο σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας: «Όταν η Ελλάδα πετύχει, ή είναι στα πρόθυρα να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και έχει υλοποιήσει όλους τους όρους, εάν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους»,

Εδώ να θυμίσουμε πως το υπερψηφισμένο Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Γερμανία για πρώτη φορά δείχνει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να απομειωθεί το ελληνικό χρέος: Το Βερολίνο βεβαίως ήταν εκείνο που έθεσε «βέτο» στην απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει μια τέτοια κίνηση εδώ και τώρα, για να επιλεγεί τελικά η γερμανική συνταγή που ουσιαστικά δίνει μια πρόσκαιρη ανάσα στην Αθήνα χωρίς όμως να λύνει με «στέρεο» τρόπο το ζήτημα. Το γιατί παρέπεμψε για αργότερα τις αποφάσεις η Γερμανία ίσως μπορεί να εξηγηθεί από τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2013.

Βεβαίως από την άλλη μπορεί και απλά να κερδίζει χρόνο θεωρώντας ότι όταν φτάσει η Αθήνα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο  εύκολα θα μπορεί να πει «και τώρα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας». Το ΔΝΤ δεν δείχνει πάντως διατεθειμένο να εγκαταλείψει το όπλα… Επιμένει στο «κούρεμα».

Πάντως, με δεδομένες τις  αποφάσεις του Eurogroup για επαναγορά του χρέους μας, σε λίγο καιρό ελάχιστα ελληνικά ομόλογα θα είναι στα χέρια ιδιωτών: Και το χρέος είτε «κουρεμένο» είτε όχι θα βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια  κρατών-μελών της ΕΕ και του ΔΝΤ!

Keywords
Τυχαία Θέματα