Το ατού της Τουρκίας για την Εθνική Τράπεζα

Την διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank διασφαλίζει η Εθνική Τράπεζα με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της θυγατρικής της στην Τουρκία ενώ σε ότι αφορά τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, που αναλυτές εκτιμούν κοντά στο 40%, αυτό θα γίνει σταδιακά και

ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η διοίκηση της Εθνικής ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά την προοπτική αποχώρησης από την τουρκική αγορά αν και δέχθηκε ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του ΤΧΣ που καταψήφισαν αρχικά την αύξηση κεφαλαίου ζητούσαν την άμεση πώληση της Finansbank, αδιαφορώντας για τους οικονομικούς όρους μιας βεβιασμένης συναλλαγής.

Μετά την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.α. (πρόγραμμα που ήδη έχει εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος) η Εθνική θα είναι υπερκεφαλαιοποιημένη δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών προέκυψαν από την Τουρκία και μια εξαιρετικά συντηρητική προσέγγιση για την πορεία της οικονομίας της γειτονικής χώρας. Σημειώνεται ότι το stress test προέβλεπε συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3% ετησίως ενώ σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις διεθνών οίκων προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης άνω του 2,3% για την εφετινή χρονιά και +3,1 το 2015 ενώ ακόμα πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Worl Bank (+2,4% και 3,5% αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν την δυναμική πορεία της Finansbank καθώς παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις παρουσίασε σημαντικά κέρδη (κόντρα στις ζημιές που προέβλεπε το stress test). Δεδομένου ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει ήδη ομαλοποιηθεί το πιθανότερο είναι η οικονομία της χώρας να ακολουθήσει ανοδική πορεία κάτι που σημαίνει ότι η Finansbank όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει με ζημιές αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί μια σημαντική πηγή κερδοφορίας για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του stress test δεν θα επιβεβαιωθούν και η τράπεζα θα βρεθεί με υψηλότατο κεφαλαιακό απόθεμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα