ΤΟ «HULDA» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 2ο Φεστιβάλ Hulda θα επισκεφθεί 8 προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο, με πρώτο σταθμό την Αμφιλοχία.Της Χαράς Ιωάννου

Το Φεστιβάλ HULDA έχει σαν στόχο τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης και καθημερινότητας. Κέντρο του και γοητευτικό σκηνικό του είναι το πλοίο M/S Hulda, μια δικάταρτη σκούνα που κατασκευάστηκε ως εμπορικό φορτηγό πλοίο το 1905 στο ναυπηγείο Sjötorp στη Σουηδία, ενώ πριν από λίγα χρόνια μετατράπηκε σε πλωτό πολιτιστικό κέντρο και ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Το 1ο Φεστιβάλ HULDA ταξίδεψε σε 10 πόλεις στη διαδρομή από τη Στοκχόλμη στην Κωνσταντινούπολη

–με προτελευταίο σταθμό της διαδρομής την Θεσσαλονίκη, από τον Μάρτιο του 2009 ως τον Δεκέμβριο του 2010. Σε λίγες ημέρες, το Φεστιβάλ επανέρχεται στη χώρα μας, αυτή τη φορά στην όμορφη πόλη του Αμβρακικού κόλπου, Αμφιλοχία, απ’ όπου μάλιστα ξεκινά το ταξίδι του προς 8 προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Το Φεστιβάλ HULDA διοργανώνεται από το Ίδρυμα İlhan Koman για τον Πολιτισμό & την Τέχνη (Κωνσταντινούπολη) και το Komans Konstförening (Στοκχόλμη), με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Στην Ελλάδα το Φεστιβάλ πραματοποιείται σε συνεργασία με την ArtBOX.gr (Θεσσαλονίκη) και το Ίδρυμα Μάργαρη (Αμφιλοχία-Θεσσαλονίκη), με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τρεις δημιουργοί – η εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου, ο designer Απόστολος Ρίζος και ο εικαστικός Aziz Tavil, καθώς και ο φιλόσοφος και ποητής Oruç Aruoba, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για το κοινό. Στόχος των εργαστηρίων ειναι η παρατήρηση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της πόλης της Αμφιλοχίας, η συλλογή ερεθισμάτων, υλικών, εικόνων και ήχων, που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικών έργων. Επιπλέον, θα γίνουν συζητήσεις με στόχο τη διερεύνηση του τι περιμένουν οι κάτοικοι μιας πόλης της περιφέρειας από τους πολιτιστικούς φορείς και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και εξελίξεων, το project προτρέπει τους συμμετέχοντες να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του περιβάλλοντός τους και να αξιοποιήσουν την προσωπική τους εμπειρία για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής τους, όχι μόνο ως φυσικού, αλλά και ως βιωματικού χώρου, δημιουργώντας νέες δυναμικές.

Τα εργαστήρια αποτελούν το δεύτερο μέρος του project ‘epoc’ που υλοποίησε το Ίδρυμα Μάργαρη στην Αμφιλοχία στις αρχές Ιουλίου.

Επιπλέον, επάνω στο Hulda θα φιλοξενείται έκθεση έργων του İlhan Koman και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, Ράνιας Εμμανουηλίδου, Απόστολου Ρίζου και Aziz Tavil.

15-20 Αυγούστου 2012, Λιμάνι Αμφιλοχίας & Πινακοθήκη Μάργαρη

Με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας

Εγκαίνια: 15 Αυγούστου, 20.00, Λιμάνι Αμφιλοχίας

Διάρκεια: 16-20 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18.00-22.00 (M/S Hulda, Λιμάνι Αμφιλοχίας)

Ώρες εργαστηρίων: 19.00-22.00 (Πινακοθήκη Μάργαρη)

Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα