Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε ο Βενιζέλος

Μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το θέμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον όρο ʽσυνεργατικός κοινοβουλευτισμόςʼ, για τις ευρύτερες συναινέσεις και μίλησε για ενίσχυσή του από συνταγματικές διατάξεις που θα επηρεάζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας στην χώρα.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ

για το θέμα, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε
η αναθεωρητική διαδικασία πρέπει να αρχίζει και να ολοκληρώνεται στη διάρκεια δύο διαδοχικών Βουλών, με την πρώτη να διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης, καλώντας όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» να συμφωνήσουν σε αυτό, καθώς δεν μπορεί να είναι θέμα μόνο της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ως σημαντικότερο θέμα της αναθεώρησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όρισε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας, παράλληλα, τον κίνδυνο αλλοίωσης του πνεύματος από μία μη παραγωγική συζήτηση, από ότι η διατήρηση του σημερινού κειμένου ως έχει. Ακόμη, τόνισε ότι στο νέο Σύνταγμα πρέπει να προβλέπεται ρητά η προστασία των ανέργων, ενώ η συζήτηση πρέπει να περιλαμβάνει το άρθρο 16 και τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά τριτοβάθμια ιδρύματα, καθώς και τη συνταγματική κατοχύρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των σχέσεών του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει αναφορά υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας αλλά και συνταγματική πρόβλεψη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως έθεσε και θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με τρόπο που θα λύνει το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας και της ʽτεχνητήςʼ δημοσκοπικής πόλωσης. Δεν απέρριψε την πρόταση για τη συνταγματική πρόβλεψη των δημοψηφισμάτων, έδειξε, όμως, σαφώς να προτιμά τον θεσμό της «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Επιμένοντας στην ανάγκη το Σύνταγμα το ίδιο να καταδικάζει αντιδημοκρατικά και ναζιστικά κόμματα, επανέλαβε ότι στην Ευρώπη, πλέον δεν συζητούν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής την οποία και χαρακτήρισε ως το πιο αντιδημοκρατικό, προκλητικό ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος δεν απέφυγε να αναφερθεί και στα οικονομικά των κομμάτων, ζητώντας να προβλεφθεί ο έλεγχος των δαπανών τους, προκειμένου να ελεγχθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και συνταγματική διάταξη για τη συγκρότηση οργάνου παρακολούθησης της σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά βάση πρέπει να διατηρηθούν οι σημερινές διατάξεις για το πολίτευμα, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξουσία, τις ανεξάρτητες αρχές και στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ως προς τη διάλυση της Βουλής, ζήτησε αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και να αποτελεί θέμα του ίδιου το Κοινοβουλίου με απόφαση, τουλάχιστον, της απόλυτης πλειοψηφίας.

Όσο για την ποινική ευθύνη των υπουργών πρότεινε, τόσο η προδικασία, όσο και η κυρίως δικαστική διαδικασία να διεξάγονται με την άδεια της Βουλής. Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ζήτησε να οργανωθεί διαφορετικά η εκλογή της ηγεσίας της και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Βουλής, αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, αναφερόμενος στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μονιμότητα πρέπει να είναι μονιμότητα, αλλά όλα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της επιδίωξης της δημιουργίας ενός «κανονικού κράτους»…

Σημειώνεται ότι στην μακροσκελή ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε δύο κινδύνους, «εθνικούς και δημοκρατικούς» που μπορεί να επικρατήσουν κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης. Αυτόν της επικράτησης ενός «ακραίου συνταγματικού λαϊκισμού» που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις πιο σημαντικές συνταγματικές ελευθερίες και εγγυήσεις του κράτους δικαίου και εκείνον της σύνδεσης της αναθεωρητικής διαδικασίας με τους συσχετισμούς δυνάμεων, στους οποίους η χώρα μετέχει ως μέλος της ΕΕ και κράτος που είναι σε κρίση και ζητά διεθνή οικονομική βοήθεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, τόνισε ότι εάν η διαδικασία αναθεώρησης συνδεθεί με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα