Την Τετάρτη το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

08:20 8/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ως σήμερα το βράδυ, θα έχει τελειώσει η διαδικασία εκλογής συνέδρων σε όλες τις τοπικές, κλαδικές και νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια. Το βράδυ της Τετάρτης, το συνεδριακό σώμα που θα αποτελείται από περίπου 3.500 συνέδρους (έχει αποφασιστεί σχέση 1 προς 10 ως προς τα μέλη του κόμματος) θα συγκεντρωθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, όπου με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τους

χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το Συνέδριο. Σημειωτέον ότι, κατά πληροφορίες, έχουν κληθεί εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής φυσικά.

Διαδικασίες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου που δημοσιοποίησε η Κουμουνδούρου, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν ομιλίες συνέδρων, το βράδυ της Παρασκευής θα παρουσιαστεί το σχέδιο πολιτικής απόφασης και το Σάββατο, μετά το πέρας των τοποθετήσεων των συνέδρων, θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, του Καταστατικού και του κανονισμού εκλογής προέδρου.

Παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, πάντως, η «λιστομαχία» σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και παίρνει, καθώς κάθε πλευρά επιδιώκει να έχει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή και εκπροσώπηση στο συνεδριακό σώμα –άρα, στους συσχετισμούς του συνεδρίου. Ως τώρα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από επιτελικά και οργανωτικά στελέχη της Κουμουνδούρου, η εσωκομματική αντιπολίτευση (δηλαδή η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Λαφαζάνη-Νταβανέλου) έχει εμφανώς περιορισμένη επιρροή στις περισσότερες οργανώσεις του κόμματος. Αντιθέτως, ελαφρώς ενισχυμένη είναι η προεδρική πλειοψηφία («Αριστερή Ενότητα»), ενώ σοβαρή είναι η ενίσχυση των «ρεαλιστών» της Κουμουνδούρου («Πλατφόρμα 2010»), που προσμετρώνται επί της ουσίας στην «προεδρική» πλειοψηφία.

Τα «αγκάθια»

Μεταξύ άλλων, στα «αγκάθια» του συνεδρίου συγκαταλέγονται το κείμενο της πολιτικής απόφασης και ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που θα περιγράφει την «άλλη λύση, αλλά εντός Ευρωζώνης». Είναι γνωστό ότι η πλευρά Λαφαζάνη επιθυμεί μία… τουλάχιστον «ευρύχωρη» διατύπωση, που να χωρά… πολλαπλές ερμηνείες. Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επ’ ουδενί θέλει να γυρίσει «μπούμερανγκ» το κείμενο της πολιτικής απόφασης και να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς αντιπάλους, δίνοντάς τους επιχειρήματα για «φλερτ της Κουμουνδούρου με τη δραχμή».

Συν τοις άλλοις, ο κανονισμός εκλογής προέδρου αναμένεται να συγκεντρώσει αντιδράσεις, αφού η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιμένει στην εκλογή προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παραμείνει η πρόβλεψη για εκλογή από το Συνέδριο. Μένει, τέλος, να φανεί πώς ακριβώς θα επιχειρήσει η προεδρική πλειοψηφία να «ενσωματώσει» στα κείμενα νέεες πειθαρχικές προβλέψεις, των διαγραφών συμπεριλαμβανομένων. Καίτοι πρόκειται για ένα θέμα «ταμπού» στην Αριστερά και ιδιαίτερα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για αφαίρεση της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ για όποιον «παραβιάζει συστηματικά το καταστατικό», όπως προβλέπουν τα προσχέδια κειμένων που διακινούνται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα