ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

03:15 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική υπήρξε εκτενής αναφορά στις ελληνικές εκλογές. Όλοι σημειώνουν ότι οι Έλληνες εξοργισμένοι ψήφισαν εναντίον των δύο μέχρι χθες μεγάλων κομμάτων.     

Του Γιώργου Βλαβιανού

Κοινή είναι η διαπίστωση των ξένων μέσων ενημέρωσης, εφημερίδων και πρακτορείων που ήρθαν με πολυπληθή συνεργεία στην Αθήνα για να καλύψουν τις εκλογές, ότι οι

Έλληνες ψήφισαν θυμωμένοι από τα σκληρά μέτρα και από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, τιμωρώντας τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά. Όπως γράφει το Associated Press οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έδωσαν ξεκάθαρο νικητή καθώς δεν υπάρχει κόμμα που να συγκεντρώνει ποσοστό ικανό να κυβερνήσει.

Το Reuters από την πλευρά του σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει εν κινδύνω το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Το ξένο πρακτορείο σημειώνει ότι τα δύο κόμματα που υποστήριξαν το πρόγραμμα της τρόικας δεν έχουν πολλά περιθώρια για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας που να επιβιώσει. Σημειώνει δε ότι ο νεαρώτερος πολιτικός αρχηγός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πέτυχε την έκπληξη καθώς πήρε τη δεύτερη θέση. Πάντως σημειώνεται ότι ο στόχος του για ενωμένη αριστερά είναι ακόμη απλησίαστος.

Όλα τα ξένα μέσα σημειώνουν με έμφαση την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής που κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα απίστευτο, όπως σημειώνουν ποσοστό 7%. Όπως τονίζει το Reuters είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας το 1974 που ένα τέτοιο ακροδεξιό κόμμα εμφανίζεται στην ελληνική Βουλή.

Κανένας ξένος αναλυτής δεν αποκλείει να γίνουν νέες εκλογές, καθώς τα αποτελέσματα δεν δίνουν σαφές προβάδισμα σε συμμαχίες ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση. Σημειώνουν δε ότι ίσως η Ελλάδα περάσει μέρες αστάθειας και αβεβαιότητας έως ότου υπάρξει λύση. Τα ξένα μέσα πάντως σημειώνουν επίσης ότι η Αθήνα με το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει σαφές μήνυμα στο εξωτερικό, ότι κανείς δεν αντέχει άλλο την λιτότητα. Κανείς δεν αντέχει άλλο τη μείωση των μισθών και συντάξεων.

Στις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι ήδη συζητούν το αποτέλεσμα καθώς φοβούνται οι Γερμανοί κυρίως ότι ίσως η ευρωζώνη κυλήσει στη χειρότερη κρίση από τη δημιουργία της. Η γερμανική «Bild» μάλιστα ξέφυγε για μία ακόμη φορά γράφοντας ότι «οι αχάριστοι Έλληνες δεν θέλουν την ευρωπαϊκή βοήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα