ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΣΚ

Λίγο πριν την μεγάλη έξοδο των Αθηναίων είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ενδιαφέρουσες βόλτες (μετά πολιτισμού) στο κλεινόν άστυ. Να δεις (επιτέλους) την Τόσκα στο Ηρώδειο, να πεταχτείς στο Δελφινάριο, στην Ελευσίνα ή στο Θέατρο Badminton. Και αν το πλοίο σε βγάλει στην Πάτμο, υπάρχει η Αποκάλυψη.

Παρασκευή

Αιματοβαμμένο Ηρώδειο

Εβδομήντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά

της από την ΕΛΣ η «Τόσκα» του Πουτσίνι επανέρχεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και με τη σκηνοθετική ματιά του περίφημου Αργεντίνου Ούγκο ντε Άνα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα βερισμού από την ιταλική λέξη «βέρο» που σημαίνει «αληθινό», η ιστορία της Τόσκα κινείται σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό περιβάλλον όπου οι συνθήκες κινδύνου και βίας βοηθούν την ανάπτυξη των έντονων συναισθημάτων: Στην Ρώμη, ο βαρόνος Σκάρπια, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής ζητά από την όμορφη και ερωτευμένη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσσι, ενός ιδεαλιστή επαναστάτη. Στριμωγμένη σε άμυνα η Τόσκα θα σκοτώσει τον Σκάρπια, χωρίς όμως να μπορέσει να σώσει τον Καβαραντόσσι από το θάνατο. Όταν το έγκλημά της αποκαλύπτεται, προκειμένου να διαφύγει από εκείνους που την κυνηγούν, η Τόσκα αυτοκτονεί. Στην αποψινή, δεύτερη παράσταση του Ηρωδείου την Τόσκα ερμηνεύει η Τσέλια Κοστέα.

INFO: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 21.00, εισιτήρια 25, 45, 55, 60, 85, 100, www.nationalopera.gr.

Θεατρική Αποκάλυψη

Η παράσταση των Γερμανών Μπάρμπαρα Χόφμαν και Τιλ Στέρζενμπαχ παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου του Αγίου Ιωάννη από τις 26 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Οι δύο σκηνοθέτες -μόνιμοι κάτοικοι του νησιού- δίνουν μια εκδοχή του έργου, εστιάζοντας στο οικονομικό ζήτημα. Οι θεατές, αφού περάσουν την μεγάλη Πύλη θα μοιραστούν σε επτά διαφορετικές ομάδες θέσεων κατά την συμβολική αντιστοιχία των επτά Εκκλησιών της Μικράς Ασίας: Θυάτειρα, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια, Έφεσος, Σμύρνη, Λαοδικεία και Πέργαμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σκηνογραφία επιμελείται ο Χανς Χόφερ, σκηνογράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης. Την απόδοση του κειμένου στα ελληνικά έχει επιμεληθεί ο Ηγούμενος της Μονής Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Παράλληλα θα ακουστούν αποσπάσματα του έργου, μεταφρασμένα και σε τέσσερις άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά).

Πληροφορίες: www.technipatmos.com και στο Κέντρο Ορθόδοξου Πολιτισμού και Ενημερώσεως (22470 33316).

Σάββατο

Ρετρό-καλτ βραδιά

Οι συναυλίες στο προαύλιο του Θεάτρου Badminton συνεχίζονται. Απόψε τη σκυτάλη παίρνει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος που συμπράττει με τον Πέτρο Γαϊτάνο. Όχι, το μενού δε θα έχει εκκλησιαστικούς ύμνους, χερουβείμ και σεραφείμ ούτε και βυζαντινά μέντλεϊ αλλά ένα ποτ πουρί από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συνθέτη, ερμηνευμένες από την αιθέρια φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου. Οι δυο τους υπόσχονται μια βραδιά με υπέροχες μελωδίες, κατανυκτική και υποβλητική ατμόσφαιρα κι ένα ιδιαίτερο

Keywords
Τυχαία Θέματα