ΘΡΙΛΕΡ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ

Με συμφωνημένο το πακέτο μέτρων θέλει να μεταβεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου. Το απόγευμα της Τετάρτης η νέα συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Η τρόικα που απέρριψε το ήπιο σενάριο συναντάται σήμερα με Σαμαρά και Βενιζέλο.

Την προσεχή Τετάρτη, στην πλέον κρίσιμη συνάντηση τόσο για την τελική μορφή των μέτρων όσο και για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναμένεται να εξετασθεί το πακέτο των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013 – 2014. Μέγαρο Μαξίμου αλλά και υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα να «κλειδώσει» εντός των επομένων 24ώρων, ώστε ο Γιάννης Στουρνάρας να μεταβεί στην Κύπρο έχοντας εξασφαλίσει το «ΟΚ» των πιστωτών, προκειμένου να ζητήσει ταχεία εκταμίευση της δόσης, εί δυνατόν και στις 8 Οκτωβρίου όταν και προγραμματίζεται να συνεδριάσει τακτικά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Από κάποια στελέχη της κυβέρνησης επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση ότι χρόνος υπάρχει και ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης δεν εξαντλούνται παρά μόνον στο επόμενο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, πάντως, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου χθες (σ.σ. παρέμεινε με τον Χρ. Σταϊκούρα μετά τη λήξη της σύσκεψης των αρχηγών) σημείωσε ότι η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Και τούτο διότι, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις οικονομικές ούτε και τις πολιτικές αντοχές να εξαντλείται σε παιχνίδι καθυστερήσεων. Αντιθέτως, επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι το πακέτο να συμφωνηθεί γρήγορα και να ψηφισθεί από τη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η αναζήτηση, ωστόσο, συμφωνίας αναδεικνύεται ιδιαιτέρως επώδυνη καθώς για την άντληση των 11,6 δισ ευρώ αναμένεται να επιβληθούν σημαντικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας αλλά και μειώσεις στις αποδοχές των ΔΕΚΟ, μέτρα που ακόμη κι αν τα αποδεχθεί η ΔΗΜΑΡ («τίποτε δεν είναι δεδομένο» ανέφερε χθες μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ο κ. Κουβέλης, πυροδοτώντας σενάρια πολιτικών εξελίξεων), είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ψηφισθούν από το σύνολο των βουλευτών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όπως αναγνώριζε κυβερνητικό στέλεχος, το «ήπιο σενάριο» και προφανώς το επιθυμητό από τους τρεις εταίρους απερρίφθη από τους δανειστές και πλέον η τρικομματική κυβέρνηση εισέρχεται στη στενωπό των… πλέον επαχθών ρυθμίσεων.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας και, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θα δεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας λίγη ώρα αργότερα. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε χθες ως «άριστη» τη σχέση σου με τον Πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις του δεν απέφυγε ούτε τα καρφιά για την ακολουθούμενη στρατηγική ούτε τις αιχμές για τη στάση που τηρούσε μέχρι πριν λίγους μήνες η  Ν.Δ. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική

Keywords
Τυχαία Θέματα