Θρίλερ με το πολιτικό χρήμα

Αντιμέτωπη με ένα διαδικαστικό που δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, σε μία στιγμή που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονταν να έχουν καταλήξει στα επόμενα βήματά τους έναντι της τρόικας.

Η ρύθμιση για τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχο πολιτικών φορέων και προσώπων, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης από την ευρωζώνη, έχει κολλήσει στο...

Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι σχετικές αποφάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων περιλαμβάνονται σε μία μικρή λίστα θεμάτων για τα οποία αποφασίζει μόνον η Ολομέλεια της βουλής.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφασή της να κλείσει τη Βουλή καθώς τώρα δεν μπορεί να περάσει ένα από τα νομοσχέδια που ξεκλειδώνουν τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Κατά πληροφορίες, το ζήτημα αντισυνταγματικότητας ανέκυψε τα τελευταία 24ώρα, από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, καθώς μέχρι τότε η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταθέσει κανονικά τις διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του Γκίκα Χαρδούβελη.

Στελέχη του Μαξίμου αλλά και του ΠΑΣΟΚ αναγνώριζαν πως η τρόικα ναι μεν είναι ενήμερη για την εμπλοκή που έχει υπάρξει ωστόσο δεν έχει απαντήσει αν θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα και θα εισηγηθεί θετικά για την εκταμίευση της δόσης. Το πρόσθετο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν πρόκειται να επανέλθει πριν τις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που οδηγεί την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης σε χρόνο μετά την έναρξη της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το Μαξίμου βρίσκεται σε επαφή με την πλευρά των πιστωτών για τη διαχείριση της υπόθεσης ενώ την ίδια ώρα οι ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψάχνουν να δουν αν υπάρχουν έστω και κάποιες διατάξεις που μπορούν να περάσουν από το Β' θερινό τμήμα προκειμένου να υπάρξει μερική έστω ικανοποίηση του προαπαιτούμενου. Πάντως, χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι το σύνολο της παρέμβασης για το πολιτικό χρήμα μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα