Θολώνει το τοπίο για την έξοδο στις αγορές

15:02 7/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του το υπουργείο Οικονομικών για την ακριβή ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, παρά τις εικασίες του διεθνούς Τύπου για έξοδο στις αγορές ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Vima Fm ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα

δεν βιάζεται να προσφύγει στις αγορές και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν: «Δεν υπάρχει προϋπόθεση η βιασύνη να βγούμε μέχρι το Πάσχα. Σίγουρα η κίνηση θα γίνει μέσα στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς. Τα κριτήρια είναι το που θα βρίσκονται τα spreads. Προετοιμάζουμε σιγά - σιγά την επιστροφή μας. Βγαίνουμε δοκιμαστικά χωρίς απολύτως καμία βιασύνη, καθώς χρηματοδοτικά είμαστε καλυμμένοι».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να αποσυνδέσει την επάνοδο στις αγορές μετά από 4 και πλέον χρόνια με τις όποιες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, λέγοντας ότι «ουδέν αναληθέστερον» από το ότι η Αθήνα βιάζετε να «τεστάρει» τις δυνάμεις στις αγορές, ελέω της «υπόθεσης Μπαλτάκου».

Είχε προηγηθεί πάντως η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ είχε επισημάνει πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να βιαστεί: «Οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει, όμως, ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πάντως, η προετοιμασία της έκδοσης προχωράει και δεν αποκλείεται ξαφνικά να ανακοινωθεί το άνοιγμα «βιβλίου προσφορών».

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν η ελληνική πλευρά επιχειρεί να προσελκύσει την μεγαλύτερη δυνατή προσφορά και να «κερδίσει» το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο.

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναδεικνύουν την σημειολογία της αναμενόμενης εξόδου στις αγορές, δεδομένου ότι σηματοδοτεί και την σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα υπογράμμιζε την λεγόμενη αξιοσημείωτη αναστροφή της ελληνικής οικονομίας. Μιας οικονομομίας για την οποία πολλοί μοιρολάτρες προέβλεπαν ότι θα εξέλθει της ευρωζώνης».

Το βασικό σενάριο όπως το επεξεργάζεται η Αθήνα προβλέπει την έκδοση 5ετους ομολόγου, αξίας 2 έως 3 δισ. €, με το επιτόκιο να υπολογίζεται σήμερα πως θα διαμορφωθεί στο 5,25 με 5,30%..

Τα διεθνή πρακτορεία εκτιμούν πάντως, πως ημερομηνία κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι και εκείνη της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα