ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν το κούρεμα των καταθέσεων

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την απόφαση του Eurogroup, τονίζει ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο». Έτσι, ο Γιαννάκης Ομήρου παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον επικρίνει

σφοδρά λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης». Ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα», καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης. Ο Γιαννάκης Ομήρου καλεί τον κυπριακό λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εξερχόμενος της σύσκεψης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός ξεκαθάρισε ότι καταψηφίσει το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.

Χθες, το επιτελείο του ΑΚΕΛ είχε διαρρεύσει στον Τύπο ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup. Ενώ δεν αποκλειόταν να κατατεθεί πρόταση για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Άντρος Κυπριανού επέκρινε τις αποφάσεις του Eurogroup και εξέφρασε την δυσφορία τον για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». ». Στο ίδιο πλαίσιο επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

Δριμεία η σημερινή παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου

Αν και σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης είναι ήσσονος σημασίας, καταδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Μεγαλόνησο είναι η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος μίλησε για «για προστυχιά των Ευρωπαίων» και σημείωσε ότι μόλις η Κύπρος φθάσει σε σημείο, που θα μπορεί να φύγει από την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το πράξει.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει επιστροφή, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες που θα επηρεαστούν από το «κούρεμα» κρατικά ομόλογα διάρκειας πέντε μέχρι δέκα χρόνων. Επίσης, ανέφερε ότι, όταν στο μέλλον διατεθεί στην αγορά το φυσικό αέριο, οι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν αυτά τα ομόλογα και να πάρουν τα χρήματά τους. Τέλος, ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, τονίζοντας ότι οφείλουν να λογοδοτήσουν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της κατάστασης. «Το λαϊκό αίσθημα απαιτεί κάποιοι να καταλήξουν στη φυλακή», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα