ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ;

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τη σειρά των απαγωγών άρχισαν αιματηρές συγκρούσεις στον Λίβανο μεταξύ σουνιτών και Αλεβιτών μουσουλμάνων.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η εύθραυστη θέση του Λιβάνου στον οποίο έχουν άμεσο αντίκτυπο με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, έχει εντοπισθεί από το matrix24.gr. Οι συμπλοκές στην Τρίπολη του Λιβάνου με τέσσερις νεκρούς και πάνω από 45 τραυματίες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ότι δεν θέλει πολύ για βρεθεί ο Λίβανος για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία του στη δίνη ενός πολέμου.

Οπαδοί και αντίπαλοι του Σύρου προέρου Μπασάρ Ασσαντ αποφάσισαν

να «τραβήξουν πιστόλια» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι της χώρας. Δέκα Λιβανέζοι στρατιώτες ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τραυματίσθηκαν στη μάχη κοντά στο λιμάνι. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα 13χρονο παιδί.

Χθες μονάδα του στρατού που βρέθηκε στην περιοχή αναγκάσθηκε να υποχωρήσει λόγω των σφοδρών πυροβολισμών και τη χρήση χειροβομβίδων. Οι συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους ήταν σφοδρότατες όπως έγραψαν εφημερίδες του Λιβάνου. Η μάχη άναψε ανάμεσα στους σουνίτες από την περιοχή του Μπαμπ αλ Ταμπάνεχ και τους Αλεβίτες της συνοικίας Τζαμπάλ Μοχσέν που στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο.

Η βία ξέσπασε στον Λίβανο σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα από το κύμα των απαγωγών Σύρων και δύο Τούρκων από τη φατρία Μεκντάντ, που θέλει να τους ανταλλάξει με 12 Λιβανέζους που κρατούνται από τους αντάρτες στη Συρία. Οι απαγωγές φυσικά θύμισαν στους Λιβανέζους εποχές της μαύρης δεκαπενταετίας 1975-90 όταν ο εμφύλιος πόλεμος είχε οδηγήσει τη χώρα στο χάος.

Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται από το πρωί ανάμεσα σε ενόπλους σουνίτες και αλαουίτες στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου όπου χθες στη διάρκεια βιαιοτήτων ανάμεσα στις δυο κοινότητες σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 75.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία να κάνουν χρήση των ικανοτήτων τους για να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Μετά από την εντολή ένα τάγμα του στρατού αναπτύχθηκε στην Μπαμπ αλ Ταμπανέχ και απάντησε στα πυρά. Όμως λόγω των σφοδρών πυρών έλαβε διαταγές να υποχωρήσει για να μην υπάρξουν κι άλλοι νεκροί.

Keywords
Τυχαία Θέματα