Τέσσερις πληγές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

09:37 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Φορολογική διοίκηση, Δημόσια διοίκηση, δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015 – 2016 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τα 4 μεγάλα αγκάθια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα ζητήσει άμεσες αλλαγές στα εξής ζητήματα:

-Αναμόρφωση φορολογικού μηχανισμού. Κρίσιμης σημασίας για την τρόικα είναι η ορθή λειτουργίας της ημι-αυτόνομης γενικής γραμματείας εσόδων. Υπάρχουν ενστάσεις για τη μη έκδοση υπουργικών

αποφάσεων που θα βοηθήσουν στη καλύτερη λειτουργία της γενικής γραμματείας εσόδων. Εκφράζονται αντιδράσεις ενώ επισημαίνεται η έλλειψη πολιτική βούλησης ακόμα και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αλ. Σεμέτα.

-Δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων. Μάλιστα προσανατολίζεται στο να ζητήσει μία χρονική παράταση. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να απολυθούν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

- Προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 – 2016. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει προς το υπουργείο Οικονομικών ότι σε αυτόν τον έλεγχο θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ύψος των αναγκαίων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στο διάστημα 2015 – 2016.

- Υλοποίηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο επίσημος στόχος για φέτος είναι εισπραχθούν 2,6 δισ ευρώ. Ανεπισήμως έχει ήδη υποχωρήσει στα 2 δισ ευρώ και η επίτευξή του βασίζεται στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ υπάρχουν προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα