ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ 5ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

12:25 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμη και σε ημερήσια βάση, μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, αρχής γενομένης με την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης αλλά και κατάργηση του 5ημερου, ζητά η Τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, ανοίγοντας εκ νέου και μάλιστα διάπλατα, το εργασιακό…

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, υπάρχει e-mail που απέστειλε η Τρόικα στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, την περασμένη Παρασκευή, ενόψει και της διαπραγμάτευσης

μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στο οποίο ζητά μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και συγκεκριμένους τρόπους για να γίνει αυτό. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τόσο του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο κυρίως της κυβέρνησης με την Τρόικα, θα συζητηθούν θέματα όπως:

* Ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων. Σήμερα, βάσει προηγούμενης παρέμβασης και πάλι μετά από πιέσεις της Τρόικας, προβλέπεται διάστημα προειδοποίησης  4 μηνών για εργαζόμενους με 10-15 χρόνια, 5 μηνών για εργαζόμενους από 16 έως 20 χρόνια και 6 μηνών για εργαζόμενους πάνω από 21 χρόνια,  ώστε ο εργοδότης να καταβάλει αποζημίωση απόλυσης, μειωμένη κατά 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα επιδιωχθούν από τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες, καθώς και τους κλάδους των επιχειρήσεων που αναμένονται συγχωνεύσεις – εξαγορές. Ήδη, με την αλλαγή των Κανονισμών Εργασίας στις ΔΕΚΟ, η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης, εάν  προαναγγελθεί, μπορεί να μειωθεί κατά 50%.

* Τα ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την πρόβλεψη για δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.

* Ο περιορισμός των διοικητικών υποχρεώσεων που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη διαχείριση του χρόνου και του προγράμματος εργασίας του προσωπικού τους (γνωστοποιήσεις στο ΣΕΠΕ, έγγραφες συμφωνίες, εγκρίσεις αδειών για υπερωρίες κ.ά.).

* Μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εργασίας. Ζητείται η κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα