ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ρίχνει αυλαία και το γιορτάζει.

Της Χαράς Ιωάννου

Έντεκα μέρες, 179 ταινίες, πέντε ανοιχτές συζητήσεις, κάμποσα πάρτι και άπειρα κουτάκια ποπ κορν μετά, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE

κάνει την υπόκλισή του και αποχαιρετά τους φίλους του με μια τελευταία μέρα προβολών και, φυσικά, την τελετή λήξης με την βράβευση των μεγάλων νικητών.

Μετά την απονομή θα ακολουθήσει η προβολή της εξαιρετικής ταινίας «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, η ταινία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Σάντανς και χάρισε στον σκηνοθέτη της και τη Χρυσή Κάμερα του φεστιβάλ Καννών. Η ιστορία της 6χρονης Χάσπαπι, που προετοιμάζεται για τη ζωή χωρίς τον πατέρα της και βλέπει τον κόσμο γύρω της να αλλάζει – και προϊστορικά τέρατα να κυκλοφορούν – θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια.

Μπορεί η Κυριακή να είναι η τελευταία μέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ταινίες για όλα τα γούστα, από ταινίες για όλη την οικογένεια και σινεφίλ ντοκιμαντέρ, μέχρι επαναληπτικές προβολές για μερικές από τις καλύτερες και πιο περιζήτητες ταινίες του φετινού προγράμματος, και ειδικές επετειακές προβολές.

Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία εντάσσεται η προβολή του «Φωτιά…Πυροσβέστες»: οι πυροσβέστες μιας μικρής τσέχικης πόλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον ετήσιο χορό τους, στον οποίο ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας θα παραλάβει τιμητικό βραβείο. Όμως, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να γλιτώσουν τη γιορτή από την πανωλεθρία και τους διοργανωτές από το ρεζιλίκι: τα έπαθλα για την καθιερωμένη λοταρία εξαφανίζονται ένα-ένα, οι υποψήφιες για τον διαγωνισμό ομορφιάς τρέπονται σε φυγή και μία αναπάντεχη πυρκαγιά σπέρνει το χάος. Η έξοχη σατιρική κωμωδία του Μίλος Φόρμαν, που συνδυάζει μισανθρωπικό χιούμορ, πολιτική σάτιρα και σλάπστικ σκηνές για ένα αποτέλεσμα που καυτηριάζει δεξιοτεχνικά το τότε καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας και παραμένει ένα παραγνωρισμένο διαμάντι του ευρωπαϊκού σινεμά.

«Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα», αντίθετα, μοιράζει απλόχερα χαμόγελα και αθώα, ειλικρινή συγκίνηση. Ο Μάκι είναι ένα μικρό αγόρι που ξεφεύγει απ’ τα δίχτυα των δουλεμπόρων και γίνεται κολλητός με μια καμηλοπάρδαλη, τη Ζαράφα. Όταν όμως η Ζαράφα αιχμαλωτίζεται για να δοθεί στον Γάλλο βασιλιά ως δώρο, τότε ο Μάκι βάζει ως σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει και ταξιδεύει πάνω σε ένα αερόστατο μέχρι το Παρίσι για να τη βρει. Εξωτικές τοποθεσίες, υπέροχα σχέδια και μια ιστορία που θα σας ζεστάνει την καρδιά, το «Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα» είναι ένα από τα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

Οι πραγματικοί σινεφίλ δεν θα πρέπει να χάσουν το μοναδικό, αναλυτικό ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και την καριέρα του Γούντι Άλεν (με τον λιτό τίτλο «Woody Allen: A Documentary»). Έχοντας την πλήρη συνεργασία του διαβόητα ντροπαλού σεναριογράφου και σκηνοθέτη, η ταινία είναι μια διεισδυτική ματιά στις ταινίες του, τις συνήθειες και τις παραξενιές του, τον τρόπο δουλειάς του (το ξέρατ

Keywords
Τυχαία Θέματα