Τελεσίγραφο αντί δήλωσης προόδου από το Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και η Αθήνα μάλλον είχε επιλέξει την οδό των… καθυστερήσεων, η «πίεση» του Eurogroup να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» εντός της εβδομάδας ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δεν υπάρχει ακόμα σαφής στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στο Μαξίμου συσκέπτονται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνουν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου ή όχι.

Στόχος του Πρωθυπουργού

-σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- φαίνεται να είναι να αφήσει το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων του 2015, αλλά και άλλα «καυτά μέτωπα», όπως τις διαφωνίες για το γάλα, τα φάρμακα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, για μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος, ώστε να έχει άλλη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους δανειστές και ίσως να αποφύγει κάποια από τα πιο πάνω αγκάθια.

Αυτή έμοιαζε να είναι και η γραμμή που έχει δοθεί στον Γιάννη Στουρνάρα, να προσπαθήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση αφήνοντας εκκρεμότητες, προκειμένου στο άτυπο Eurogroup/Ecofin της Αθήνας την 1η Απριλίου η ελληνική πλευρά να μπορέσει να ανοίξει επισήμως τον διάλογο για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να έχει αναγκαστεί να πάρει νωρίτερα «σκληρές αποφάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο ίσως δεν ήταν τυχαίο και το δημοσίευμα του Bloomberg, βάσει του οποίου οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αντιτίθενται στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Όπως ανέφερε το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, «ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης».

Φοβούμενοι λοιπόν οι Ευρωπαίοι πως η Αθήνα θα «χαλαρώσει» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως φαίνεται «πιέζουν» την ελληνική πλευρά είτε να πάρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις εδώ και τώρα ή θα επιχειρήσουν να την ωθήσουν να προσφύγει σε νέο δανεισμό από την τρόικα και άρα νέες δεσμεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σαφές ήταν το μήνυμα του Eurogroup ότι η Αθήνα, παρά την πρόοδο, πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και αφού είχε προηγηθεί ένας δεύτερος κύκλος επαφών με θέμα την τραπεζική ένωση, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Μπορούμε να είμαστε ελαφρά αισιόδοξοι ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Καλούμε την Αθήνα να κάνει ότι απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση».

Όπως είπε «δεν μπορούμε να αφήνουμε την διαπραγμάτευση να τραβάει. Είναι και πρακτικό θέμα, δεν μπορεί η τρόικα να μείνει για πάντα στην Ελλάδα».

Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος, όμως άνοιξε όλη την ατζέντα. Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν ανοικτά θέματα σε δημοσιονομικό, τράπεζες αλλά και μεταρρυθμίσεις, ζητήματα που δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους δυο μήνες».

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν ανέφερε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση, αλλά υπάρχουν διαφορές με τις ελληνικές αρχές. Τα στελέχη της Κομισιόν δουλεύουν σκληρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, υποστήριξε.

«Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές», συμπλήρωσε ο επίτροπος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διανύσουμε το “τελευταίο μίλι” και να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση», εκτίμησε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση χρημάτων εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχουν 10,1 δισ. ευρώ προς διάθεση στην Αθήνα.

«Ενημερωθήκαμε για τα stress test και τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες και περιμένουμε γρήγορη άντληση των κεφαλαίων η οποία θα προέλθει κατά κύριο λόγο από ιδιώτες», σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Χαιρετίζουμε την απόφαση δύο τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίων που οδηγούν σε ενίσχυση υψηλότερη από τις απαιτήσεις που προέκυψαν από τα stress test», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι οι ανάγκες των τραπεζών είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάστηκαν στα «τεστ αντοχής» ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ απάντησε ότι «η ευθύνη για τα stress test που διεξήχθησαν ανήκει αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, εμείς και η ΕΚΤ καταγράφουμε τα αποτελέσματα, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες κινούνται πέρα από αυτά τα όρια και βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές θα περάσουν τα ευρωπαϊκά stress test. Το αποτέλεσμα τώρα είναι αποκλειστικά ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος και το λαμβάνουμε υπόψη».

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «δεν έχουμε αποφασίσει έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα, αν και αυτό είναι μια πιθανότητα. Βάση αρχής κινούμαστε προς την επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Απριλίου». Διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε αν το EWG θα μπορούσε να αποφασίσει μια εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, ένα σενάριο που δεν απέκλεισε.

Keywords
Αναζητήσεις
dilosis test
Τυχαία Θέματα