Με πόσα ψηφοδέλτια θα τελειώσει το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί στις 11:30 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια. Το ένα θα περιλαμβάνει την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ χθες το βράδυ γινόταν λόγος για ακόμα δύο ή τρία ψηφοδέλτια ανεξαρτήτων συνέδρων.

Στο μεταξύ χθες ο κ. Τσίπρας

τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας λίστας, για το θέμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, επειδή υπήρχαν και προτάσεις για διαφορετικές λίστες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η καθαρή λύση είναι όσοι επιλέγουν να είναι σε διαφορετική λίστα, να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο» συμπληρώνοντας πως «δεν είναι καλή επιλογή γιατί απαγορεύει σε κάποιον να ψηφίσει από το άλλο. Αλλιώς ενιαία λίστα».

Τι έγινε χθες

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μεν ενωτικός και επισήμανε ότι «κανείς δεν περισσεύει» στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή του για αυτοδιάλυση των συνιστωσών και ουσιαστική ενιαιοποίηση του κόμματος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «καθαρές λύσεις» και προανήγγειλε ότι «οι συνιστώσες τελείωσαν», ενώ άφησε μόνο στους διαφωνούντες το περιθώριο ενός «εύλογου χρονικού διαστήματος μερικών μηνών» προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. «Η θα δεσμευόμαστε όλοι από το καταστατικό και μετά εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις, ή ο καθένας θα δεσμεύεται στο δικό του καταστατικό, οπότε χαιρετίσματα», τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας σε όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Μηνύματα προς Γλέζο

Αναφερόμενος ειδικά στον Μανόλη Γλέζο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπονόησε ότι αν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επιμείνει στις απόψεις του περί μη αυτοδιάλυσης των «Ενεργών Πολιτών», τότε θα υπάρξει μία «ειδική σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εστιάζεται στην «κοινή δράση». «Απαντώ στον Μανόλη Γλέζο. Αυτό που θα κάνεις εσύ, είναι αυτό που πιστεύεις, κανείς δεν μπορεί να σου το επιβάλει. Εγώ θα έρθω τη Δευτέρα το πρωί να σε πάρω να πάμε μαζί στους απολυμένους στο ραδιομέγαρο, στην Χαλκιδική και στις Σκουριές, στις βιομηχανικές περιοχές». Ωστόσο, αμέσως μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε ότι όλοι, του Γλέζου συμπεριλαμβανομένου προφανώς, θα πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Μάλιστα, απαντώντας στις αιτιάσεις Γλέζου «πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει για εμάς», ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Ουδείς επέλεξε να αποφασίσει για τους άλλους, αλίμονο, όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ποιους θα αποφασίσει; Το συνέδριο και μόνο το συνέδριο, κανένας άλλος! Και ό,τι αποφασίζει το συνέδριο, είναι προφανές ότι θα γίνει αποδεκτό, οτιδήποτε άλλο προσβάλλει τα μέλη μας, το κυρίαρχο σώμα του συνεδρίου, θίγει τον εσωτατο πυρήνα της δημοκρατικής μας υπόστασης και πάνω από όλα τους ίδιους τους εαυτούς μας». Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τον κίνδυνο να απομακρυνθούν όσοι τον ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο, αν ο ίδιος δεν αλλάξει. «Όσοι μας ψήφισαν δεν έγιναν καν αριστεροί, εμείς πρέπει να τους διαπαιδαγωγήσουμε, δεν είναι δεδομένοι ψηφοφόροι. Αυτή τη μάχη δεν θα την κερδίσουμε εύκολα και κυρίως αν το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι “εσείς ελάτε σε εμάς, αλλά εμείς δεν αλλάζουμε, όπως δουλεύαμε στο 3% έτσι θα δουλεύουμε και στο 30%”. Να μην κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει ότι ο κόσμος αυτός είναι δεδομένος και κλειδωμένος. Πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την βεβαιότητα και μετά να καλέσουμε τον κόσμο».

Αναδίπλωση Γλέζου

Αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μανόλης Γλέζος πήρε το λόγο και σάλπισε την υποχώρηση από τις εκπεφρασμένες θέσεις του. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον ενιαίο φορέα, χωρίς προνόμια και αποκλεισμούς, αλλά και με την αρχή «ένα μέλος, μία ψήφος». Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να πρωταγωνιστήσουν μαζί στους κοινωνικούς αγώνες. «Παρά τα 91 μου χρόνια βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή όπου κι αν υπάρχει αγώνας, αν θέλεις να πάμε σε όλα αυτά που είπες δεν έχω καμία αντίρρηση, θα το αντέξω. Από τη Δευτέρα θα πάμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης της τρόικας και του συστήματος γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή», είπε χαρακτηριστικά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα