Τα σοκολατάκια της Λαγκάρντ και η μπλόφα που δεν έπιασε

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έφτασε σε σημείο να πει στον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Κύπρου παρά μόνο το μέλλον του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τη στάση της Λευκωσίας ζητώντας λύση εδώ και τώρα, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

προσπαθούσε να τον ηρεμήσει προσφέροντας σοκολατάκια M&M’s. Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και για έξοδο της Μεγαλονήσου από το ευρώ.

Το δραματικό παρασκήνιο του κρίσιμου Eurogroup ποκάλυψε η εφημερίδα «Wall Street Journal» και αναδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η WSJ επικαλείται κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος παραδέχεται πως η συμφωνία της 25ης Μαρτίου ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία στην κυβέρνηση πως η πρώτη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη. Μπλοφάραμε και χάσαμε. Η όλη υπόθεση ήταν ένα φιάσκο».

Οι διαφορές έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν στο… μυστικό δείπνο ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, που είχε κυρίως πιάτο αρνάκι με πατάτες.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο Πρόεδρος της Κύπρου εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση των Ευρωπαίων απειλώντας ακόμη και να παραιτηθεί. Τότε, ο κ. Ντάισελμπλουμ του είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του αλλά το ευρώ.

Εν τέλει, ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με την τελική πρόταση της τρόικας που περιλάμβανε την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα