Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Σε νέα κρίσιμη φάση εισέρχεται πλέον η επιχείρηση κάθαρσης της Χρυσής Αυγής, μετά τις προσαγωγές και τα πιθανά κατηγορητήρια εναντίον του αρχηγού και βουλευτών της οργάνωσης.

Οι εξελίξεις αναμένονται σε δύο επίπεδα: αφενός μεν στη Βουλή, αφετέρου στο ζήτημα των εκλογών, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και πρόωρες γενικές εκλογές.

Ως

προς τη Βουλή, ακόμη και αν προφυλακιστούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματός του, δεν χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα και συνεπώς μπορούν τυπικά να παραμένουν στο κοινοβούλιο.

Για την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας απαιτείται τελεσίδικη καταδίκη και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων (πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του Δημήτρη Τσοβόλα το 1992).

Υπό την ισχυρή πίεση ωστόσο της Δικαιοσύνης, θεωρείται πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να υλοποιήσει την απειλή για παραίτηση των βουλευτών της, είτε διαδοχικά είτε ομαδικά.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές (η ΧΑ έχει εκλέξει βουλευτές σε 15 περιφέρειες και έχει αναδείξει επιπλέον ένα βουλευτή επικρατείας).

Ωστόσο, με το πολιτικό κλίμα να οξύνεται και παρά το γεγονός ότι η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και η ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, ορισμένοι δεν αποκλείουν ή και επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα