Τα σενάρια για τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά

07:52 5/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Τα αποτελέσματα των προσεχών δημοτικών εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Μαίου του τρέχοντος έτους και θα επαναληφθούν στις 25 Μαίου – και οι οποίες θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές – θα είναι ένα πολιτικό πρόκριμα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, το ερώτημα που απασχολεί τους δημότες του Δήμου Πειραιά και πρέπει να απαντήσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές

είναι αν θα ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά ή με πολιτικά κριτήρια. Μέχρι τώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσον αφορά στις υποψηφιότητες. Εκτιμάται ότι θα είναι πάλι υποψήφιος, ο νυν δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ την φιλοδοξία τους έχουν εκφράσει με έμμεσο τρόπο οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αντώνης Καλογερόγιαννης, από το χώρο της Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ο Ιωσήφ Βουράκης,- γιος του παλιού αντιδημάρχου του Δήμου Πειραιά και γνωστού διαιτητή Βασίλη Βουράκη- από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αν η ΔΗΜΑΡ θα προτείνει δικό της υποψήφιο, αλλά το πρόβλημα του κόμματος του Φώτη Κουβέλη είναι ότι το μόνο προβεβλημένο στέλεχος που διαθέτει, είναι αυτό της Μαρίας Ρεπούση. Να αναφέρουμε επίσης, ότι συζητείται το όνομα του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου, ως πρόταση, που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σίγουρα, υποψήφια θα είναι και πάλι, η Ελπίδα Παντελάκη, από το ΚΚΕ, ενώ ενδέχεται να υπάρξει υποψηφιότητα στελέχους της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν και δύο τουλάχιστον ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι, της παράταξης του Β. Μιχαλολιάκου που επιθυμούν να διεκδικήσουν την δημαρχία. Πρόκειται για τους Σπύρο Δρυμιλή και Ζωή Ρούσσου, που ήταν υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τους πυρήνες της δημοτικής παράταξης “Λιμάνι της Αγωνίας”, που είχε επικεφαλής τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Είναι γεγονός ότι στις εκλογές της 16 Ιουνίου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτο κόμμα στον Δήμο Πειραιά, δεδομένου ότι πήρε 29,79% και 28.539 ψήφους. Δεύτερο κόμμα ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία 27,53% και πήρε 26.374 ψήφους. Τρίτο κόμμα ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που πήραν 8,87% και 8.498 ψήφους, τέταρτη ήρθε η Χρυσή Αυγή με 8,26% και 7.914 ψήφους, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 6,53% και 6.257 ψήφους και έκτο το ΚΚΕ με 4,40% και 4.217 ψήφους.

Από την απλή ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι οι αντιμνημονιακοί ψήφοι είναι σαφώς περισσότεροι από τους μνημονιακούς. Αλλά, αν διαβάσουμε τα αποτελέσματα από την οπτική πλευρά, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μάλλον ισοδυναμία.

Ποιο θα είναι λοιπόν το κριτήριο που θα επικρατήσει στους ψηφοφόρους του Δήμου Πειραιά;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφορίες, ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, φαίνεται ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στα τρία αυτά χρόνια που πέρασαν, οι δρόμοι του Πειραιά ήταν καθαροί. Οι πλατείες αναβαθμίστηκαν. Τα παρτέρια ανανεώθηκαν και συμμορφώθηκαν. Γίνεται, πράγματι, μια συγκροτημένη προσπάθεια. Η προσωπικότητα του δημάρχου ήταν τέτοια που του επίτρεψε να διεισδύσει σε υψηλούς κυβερνητικούς χώρους και να αποσπάσει αποφάσεις θετικές για την περιοχή. Η συνεργασία του με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη έδωσε άλλη διάσταση της σχέσης του Δήμου με το λιμάνι. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που τον επικρίνουν για αλλαζονεία και εμπάθεια προς ορισμένους συνεργάτες του και αντιπάλους του. Η σύγκριση του, με τους προηγούμενους δημάρχους σίγουρα του δίνουν πόντους και ψήφους.

Από την άλλη πλευρά τι γίνεται; Υπάρχει ομίχλη. Τα πρόσωπα που κυκλοφορούν ως υποψήφια να αντιπαρατεθούν στον Β. Μιχαλολιάκο είναι πολικά αδύνατα και αυτοδιοικητικά ανύπαρκτα. Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο Γ. Βερνίκος, αν δεν πάρει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος. Ο χαρακτήρας του είναι ενωτικός και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι η υποψηφιότητα του αιτία για αντιπαράθεση στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Γ. Βερνίκος είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ως επικεφαλής μιας γενικότερης συλλογικής προσπάθειας και όχι μιας κομματικής ομάδας.

Το πρόσωπο, που σίγουρα θα μπορεί να συσπειρώσει και να αντιπαρατεθεί στον Β. Μιχαλολιάκο είναι μόνο ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας. Πειραιώτης με μεγάλη παρουσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά τις πιέσεις που δέχεται, όχι μόνο από τους πολιτικούς του φίλους, αλλά και από παράγοντες οικονομικής και πολιτικής εμβέλειας, αρνείται να δεχθεί. Εκτιμάται πάντως, ότι αν τεθεί επικεφαλής ευρύτερης πρωτοβουλίας, προεξοφλείται ότι όχι μόνο θα περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη δημαρχία του Δήμου Πειραιά.

Για να καταλήξουμε: Επικρατέστερος δήμαρχος, λόγω καλής τριετίας, θεωρείται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, εκτός και αν αντίπαλος του θα είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, οπότε τα πράγματα μπερδεύονται και η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες και σίγουρα θα είναι αμφίρροπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα