Τα πρώτα 11 «όχι» στους πλειστηριασμούς

Ήδη, βουλευτές, δημόσια, διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν μια ρύθμιση που θα αίρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Με δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία, οι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κατσαφάδος από τη Ν.Δ. και οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ

έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν θα ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.

Μάλιστα, οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν:

• Παράταση της ρύθμισης και όχι κατάργησή της με εξαιρέσεις και κριτήρια.

• Να εντοπιστούν οι έχοντες μεγάλη περιουσία που εκμεταλλεύονται την προστασία, δεν είναι αναγκαίο να αρθεί το σημερινό καθεστώς.

• Να προστατεύεται η πλειονότητα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται και όχι μόνον άνεργοι και πολύτεκνοι, αλλά και ο μέσος εργαζόμενος ή επιχειρηματίας που έχει δει το μισθό του ή τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά.

Το πόσο μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα, φαίνεται και από την εσπευσμένη προσπάθεια «αναδίπλωσης» από το υπουργείο Οικονομικών, που έκανε λόγο για αναζήτηση της χρυσής τομής, ώστε να μη θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά ούτε και η στεγαστική πίστη. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα πως αν δεν υπάρξει λύση για τους πλειστηριασμούς το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.

Έτσι, εχθές το απόγευμα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την άρση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών. Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.

Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα