ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Καθώς ο χρόνος πιέζει και οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εντείνονται,  τα πρόσωπα – «φερέγγυα» σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη και «ικανά» σύμφωνα με τον Ευαγ. Βενιζέλο – είναι αυτά που θα κρίνουν αφενός την ύπαρξη συμφωνίας για το νέο σχήμα, αφετέρου την αποτελεσματικότητά της.  

Από την πλευρά του πρώτου κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής και τεχνοκρατών στο σχήμα.

Το όνομα του καθηγητή

χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Τσομώκου συζητείται τ ακόμη και για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί για το ίδιο υπουργείου, είναι του Κωστή Χατζηδάκη και του Σταύρου Δήμα, ο οποίος όμως σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ρόλο υφυπουργού στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να έχουν οι Νότης Μηταράκης και Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ θεωρείται δεδομένο, ότι θα υπάρχει και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εάν συμμετέχει, στην κυβέρνηση.

Ερωτηματικό αποτελεί ποια θέση θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εάν δηλαδή θα επανακάμψει στο υπουργείο Άμυνας ή θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, θέση για την οποία έχει ακουστεί και το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο τελευταίος εάν δεν αναλάβει την προεδρία της Βουλής, το όνομά του ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών.

Γα το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν δεν δοθεί σε κάποιο άλλο κόμμα, φαβορί εμφανίζεται ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά και στελέχη όπως Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι αποκλείει από το κυβερνητικό σχήμα την Ντόρα Μπακογιάννη.

ΟΙ κ. Γιάννης Μιχελάκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης αναμένεται να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου πιθανά ως εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας αντίστοιχα. Ρόλο στο επιτελείο θα έχουν ακόμη, οι Γιάννης Μουρμούρας, Κώστας Μπούρας και Τάκης Μπαλτάκος. Ο τελευταίος ακούγεται για γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, είναι διατεθειμένο να μπει στη νέα κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βάλει υπουργούς και η ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσωπα που θα προτείνει είναι μικρής (σχετικά) ηλικίας, με κυβερνητική θητεία, όπως είναι οι Φ. Σαχινίδης και Γ. Μανιάτης. Εάν όμως «περάσει» η θέση για συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών δεν αποκλείεται ο Μ. Χρυσοχοϊδης να μπει στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που πάμε σε ένα μικτό σχήμα, πολιτικών – τεχνοκρατών, ο Ευάγ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει τους Γ. Ζανιά, Ν. Μαραβέγια, Γιάννη Στουρνάρα και Λ. Οικονόμου, για τον οποίο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και με ΝΔΔΗΜΑΡ.

Αυτό που δεν θέλει προς το παρόν ο κ. Βενιζέλος είναι να μετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, γιατί επιθυμεί να ασχοληθεί με το κόμμα. Βέβαια, επιφυλάσσει για το πρόσωπό του κρίσιμο ρόλο στις διαπραγ

Keywords
Τυχαία Θέματα