ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Αντίστροφα μετρά -και πιέζει πλέον ασφυκτικά την Κυβέρνηση- ο χρόνος, καθώς μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει κλειδώσει το «πακέτο» της περιστολής δαπανών, το φορο-πακέτο, αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Με την ύφεση όμως να βαθαίνει τα νούμερα …δεν βγαίνουν πυροδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» του χρέους.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η καθυστέρηση της συγγραφής της έκθεσης της τρόικα, που ουσιαστικά θα αποδεσμεύσει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ οφείλεται

εν πολλοίς στην βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, υψηλότερα πρωτογενή ελλείμματα και καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. Έτσι όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν και απειλείται η βιωσιμότητα του χρέους, για αυτό και τα σενάρια για νέο «κούρεμα» ή την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά ταυτόχρονα είναι και οι βασικοί λόγοι που καθυστερούν τη συγγραφή της έκθεσης της τρόικας, που θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο, χωρίς η Ελλάδα να παίρνει θέση επισήμως, είναι τρεις:

1. Το νέο κούρεμα του χρέους και υπονοούν τα ομόλογα που κατέχει η (ΕΚΤ) και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αρχικού ύψους 56 δισ. ευρώ, και των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή να ζητηθεί από την ΕΚΤ να παραιτηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα να τα αποπληρώνει στην τιμή αγοράς από τη δευτερογενή αγορά (περίπου 35%) και όχι στο 100% της ονομαστικής αξίας. Σε ό,τι αφορά στα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, λόγω αντιδράσεων των κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει πως δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα έχει δεσμευτεί και το επιπλέον άμεσο ή έμμεσο κόστος πρέπει να το αναλάβει η Κομισιόν.

2. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM, ώστε το ποσό των 48,8 δισ. ευρώ, που θα κοστίσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά να αποτελεί χρέος των τραπεζών, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας που πέτυχε η Ισπανία. Το σενάριο αυτό θα αφαιρέσει από το ελληνικό χρέος περίπου 25 μονάδες του ΑΕΠ και η αφετηρία για τη μείωση του χρέους από το 165% του ΑΕΠ μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ. Εχει εκταμιευτεί ήδη ποσό 25 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης, αλλά γεγονός αυτό δεν δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

3. Η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην ελληνική οικονομία, παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης. βασική υπόθεση εργασίας των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το Μάρτιο, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος PSI (σ.σ.: «κούρεμα» ομολόγων), ήταν πως η ελληνική οικονομία θα σημείωνε ύφεση ύψους -4,7% το 2012, μηδενική ανάπτυξη το 2013, ανάπτυξη 2,5% το 2014, ενώ μέχρι το 2020 η οικονομία θα αναπτύσσονταν

Keywords
Τυχαία Θέματα