Τα μονοθέσια της F1 στο ναό της ταχύτητας

13:37 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Το Ιταλικό σιρκουί χρονολογείται από το 1922. Έχοντας περάσει από αρκετές τροποποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια, η σύγχρονη χάραξη της πίστας διαφέρει αρκετά από την αρχική, αν και κάποια ιστορικά τμήματα παραμένουν σαν φόρος τιμής και στοιχεία ταυτότητας του Ιταλικού σιρκουί. Η Monza έχει συνολικό μήκος 5,793 χιλιόμετρα και τα μονοθέσια πρέπει να καλύψουν 53 γύρους την Κυριακή.

Μια μεγάλη μορφή της F1, ο Jean Alesi, τονίζει: «Αγαπάω τη Monza και έχω φανταστικές αναμνήσεις εκεί. Πήρα δύο φορές pole position και υπολογίζω ότι έχω περάσει σχεδόν τη μισή μου ‘ζωή’ στη Monza οδηγώντας τον

αγώνα – αφού το μόνο ενοχλητικό ήταν τα μηχανικά προβλήματα. Από απόψεως ελαστικών, είναι ένας αγώνας υψηλών προκλήσεων και ο ταχύτερος της χρονιάς, επομένως είναι σαφές ότι απαιτούνται οι σκληρότερες διαθέσιμες γόμες. Τα μονοθέσια λειτουργούν με χαμηλή αεροδυναμική πίεση και ίσως γλιστράνε πολύ στις στροφές και αυτό πρέπει να περιοριστεί για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν τα ελαστικά

Κάτι επίσης σημαντικό στη Monza είναι οι σωστές πιέσεις των ελαστικών που δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλές. Αυτό είναι κρίσιμο κυρίως για τα κέρμπ καθώς τα μονοθέσια χτυπάνε με δύναμη. Στις ημέρες μας, οδηγικό στυλ σημαίνει ότι ουσιαστικά περνάς ευθεία τα σικέιν, επομένως αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο από το παρελθόν. Monza ίσον tifosi – και η υποστήριξη που πάντα απολάμβανα εκεί σαν οδηγός της Ferrari ήταν τρομερή: ήταν κάτι που το ένιωθες. Από πλευράς ατμόσφαιρας, η Monza είναι απλά κάτι το ασύλληπτο.»

Για τη Monza, η Pirelli έχει επιλέξει ελαστικά P Zero Orange hard και P Zero μεσαία ελαστικά: τον ίδιο συνδυασμό που είδαμε στο Spa στο Βελγικό Grand Prix. Ωστόσο, ενώ στο Spa τα ελαστικά δέχονται υψηλά πλευρικά φορτία, στη Monza τα υψηλά φορτία είναι κυρίως διαμήκη και απαιτούν βέλτιστα επίπεδα μηχανικής πρόσφυσης. Καθώς το σετάρισμα στοχεύει να γεφυρώσει τις απαιτήσεις μεταξύ γρήγορων και αργών κομματιών της πίστας, τα ελαστικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στη Monza, προσφέροντας αρκετές ευκαιρίες για διαφορετικές στρατηγικές. Περίπου στο 75% της πίστας στη Monza τα μονοθέσια τρέχουν με τέρμα γκάζι, αλλά υπάρχουν και μερικά σημεία με δυνατά φρεναρίσματα, με ομοίως υψηλές απαιτήσεις από τα ελαστικά. Πλησιάζοντας το πρώτο σικέιν, τα μονοθέσια φρενάρουν από 340 χλμ / ώρα στα 80 χλμ / ώρα σε 150 m.

Τρελά γκάζια στην Μόντζα

Πέρα από τις ευθείες με τέρμα γκάζι υπάρχουν και κάποιες πολύ γρήγορες στροφές: οι πιλότοι βιώνουν πλευρική επιτάχυνση 3,7G στην Parabolica που μεταφέρεται φυσικά από τα ελαστικά. Τα τρία σημεία που καταπονούν ιδιαίτερα τα ελαστικά στη Monza είναι το πρώτο σικέιν (που χαρακτηρίζεται από δυνατό φρενάρισμα), η Variante Ascari (με γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης) και η διάσημη Parabolica: μία μεγάλη και ανοιχτή στροφή που παράγει μεγάλες πλευρικές δυνάμεις.

Οι τελικές ταχύτητες στην ευθεία της Monza αγγίζουν τα 340 χλμ / ώρα ανάλογα με το σετάρισμα. Οι επακόλουθες δυνάμεις θερμαίνουν τα ελαστικά μέχρι τους 130 βαθμούς Κελσίου: πρόκειται για τις μέγιστες θερμοκρασίες της χρονιάς.

Οι δύο πρώτοι πιλότοι πέρσι (Hamilton και Perez) χρησιμοποίησαν στρατηγική ενός pit stop, με τον Perez να τερματίζει δεύτερος από τη 13η θέση εκκίνησης. Ο Hamilton ξεκίνησε με μεσαίες γόμες και άλλαξε σε σκληρές, ενώ ο Perez έκανε το αντίθετο. Ο πιλότος που τερμάτισε υψηλότερα χρησιμοποιώντας στρατηγική δύο pit-stop ήταν ο Michael Schumacher, στην έκτη θέση με Mercedes.

Οι ομάδες χρησιμοποιούν ειδικό αεροδυναμικό πακέτο για τη Monza, συνήθως με τα χαμηλότερα επίπεδα αεροδυναμικής πίεσης όλης της χρονιάς. Αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μηχανική και όχι στην αεροδυναμική πρόσφυση.

Ταχύτερο γύρο ο Χάμιλτον στα ελεύθερα δοκιμαστικά

Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes, Λιούις Χάμιλτον, έκανε τον ταχύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά της πίστας της Μόντσα. Με τους οδηγούς και τις ομάδες να δοκιμάζουν τόσο τη μεσαία, αλλά και τη σκληρή γόμα της Pirelli και τον καιρό να είναι θαυμάσιος ολοκήρώθηκε το πρώτο σκέλος των ελεύθερων δοκιμών, όπου ο Χάμιλτον ήταν ο ταχύτερος από τους υπόλοιπους.

Πίσω από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή βρέθηκε ο Φερνάντο Αλόνσο με Ferrari, ενώ τρίτος ήταν ο Νίκο Ρόσμπεργκ με Mercedes. Στην 4η θέση πλασαρίστηκε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας των οδηγών, Σεμπάστιαν Φέτελ, με Red Bull.

Keywords
Τυχαία Θέματα