Τα λόμπι κάνουν πάρτι στο Βερολίνο

Η οργάνωση αναφέρει ότι στο Βερολίνο δραστηριοποιούνται πεντε με έξι χιλιάδες λομπίστες, που προσπαθούν να επηρεάσουν τους νομοθε΄τες υπέρ των εργοδοτών τους.

Η Lobby Control ζητεί την υποχρεωτική καταγραφή τους σε ένα «μητρώο λόμπι», προσβάσιμο σε όλους, σημειώνοντας ότι η λίστα που υπάρχει περιλαμβάνει μόνον όσους έχουν εγγραφεί εθελοντικά και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

«Το ζήτημα δεν είναι να απλώς να αποκαλύψουμε κάποια μεμονωμένα σκάνδαλα, αυτό που θέλουμε είναι να θεσπίσουμε κοινούς και δεσμευτικούς

κανόνες για τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και στα λόμπι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ούλριχ Μίλερ. «Δυστυχώς ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός παρέχει πλήρη ελευθερία στα λόμπι, ενώ μπλοκάρει τις προσπάθειες για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, η Lobby Control ανέφερε παραδείγματα υπουργών που μεταπήδησαν σε λόμπι μετά τη λήξη της θητεία του, βουλευτών που εργάζονται και σε ομάδες συμφερόντων και πολιτικά κόμματα, που σπάνε τις δωρεές που δέχονται σε μικρότερα ποσά, ώστε να μην φτάνουν στο όριο εκείνο που θα απαιτούσε τη δημοσιοποίηση των δωρητών. Έκανε αναφορά ακόμη και στο παράδειγμα του σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται πλέον για τη ρωσική Gazprom.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα