Τα δέντρα που πλήγωσαν τον «σουλτάνο Ερντογάν»

19:07 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Η εξέγερση έχει τις ρίζες της στην περασμένη Τρίτη, όταν ομάδα ακτιβιστών εγκαταστάθηκε στο πάρκο Γκεζί , διαμαρτυρόμενη για το ξερίζωμα τριών πλατανιών και με σκοπό να εμποδίζει την κοπή των υπόλοιπων δέντρων. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η αστυνομία επιτέθηκε στους ακτιβιστές με χημικά, τους απομάκρυνε και έκαψε τις σκηνές τους. «Βγαίνουν στο μεταξύ κάποιοι και λένε το ένα και το άλλο για τον Περίπατο της Πλατείας Ταξίμ. Έχω να τους διαμηνύσω λοιπόν πως “ό,τι και να κάνετε, στο Πάρκο Ταξίμ εγώ το έχω αποφασίσει, εκεί θα αποκαταστήσουμε την ιστορία”», είχε πει νωρίτερα ο Ερντογάν,

κατά την τελετή θεμελίωσης της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου.

Υπό… κανονικές συνθήκες, η ιστορία θα τελείωνε εκεί. Η πολιτεία δεν υπολόγιζε όμως στον συσσωρευμένο θυμό χιλιάδων Τούρκων.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση Τούρκων αναλυτών ότι η διαμαρτυρία είναι υπεράνω κομμάτων και κοινωνικών τάξεων.

Ο Αχμέτ Ινσέλ, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι και αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal κατατάσσει τον κόσμο που συγκεντρώνεται στο Πάρκο σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη είναι νέοι 18-25 ετών, που «βγαίνουν πρώτη φορά στο δρόμο», η δεύτερη είναι λίγο μεγαλύτεροι, μικρομεσαία στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που φέρνουν μαζί τα παιδιά τους και η τρίτη οι πιο ηλικιωμένοι «κλασικοί αριστεροί». Παράλληλα, επισημαίνει ότι δυναμικό «παρών» δίνουν οι γυναίκες.

Τις ρωγμές στο σύστημα που οικοδόμησε ο Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει και ο αρθρογράφος Αμπντουλάχ Μουράντογλου, παρά το γεγονός ότι γράφει για την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak. «Μίλησα με πολλούς ανθρώπους, που οι περισσότεροι ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν ψηφίσει ΑΚΡ », σημειώνει. «Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και αν δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα από το ΑΚΡ, σίγουρα δεν τους έχει απομείνει ίχνος απ’ τον παλιό τους ενθουσιασμό [...] η ουσία της κουβέντας μας όταν μιλάμε είναι ότι η ‘ανασφάλεια’ αυξάνει όσο πάει», προσθέτει.

Ο Γκιουβέν Γκιουζέλντερε, καθηγητής Φιλοσοφίας και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, εκτιμά ότι ο Ερντογάν πάσχει από το σύνδρομο της ύβρεως, «που αλλοιώνει την αντίληψη της πραγματικότητας και δίνει στον πάσχοντα υπερβολική αυτοπεποίθηση που οδηγεί σε απαξίωση όλων των απόψεων πλην των δικών τους».

Εξάλλου, δημοσιογραφικοί κύκλοι επιρρίπτουν ευθύνες στην «αυλή» του Τούρκου πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι τον κρατά αποκομμένο σε ένα «φιλντισένιο πύργο». Επικαλούνται μεταξύ άλλων χθεσινή δήλωση του Γιαλτσίν Ακντογάν, εκ των στενότερων συνεργατών του, ο οποίος δήλωσε ότι «ηγέτες σαν τον Ερντογάν εμφανίζονται μια φορά στα 100 χρόνια». Ο ίδιος είχε κυκλοφορήσει στα social media αφισάκι με σλόγκαν: «Τον Μεντερές τον κρεμάσατε, τον Οζάλ τον δηλητηριάσατε, τον Ερντογάν δεν θα σας τον χαρίσουμε».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα