Τα 8 βήματα από τη διαθεσιμότητα στην επαναπρόσληψη

Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει βρει ακριβώς ποιοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (ειδικά για τη δεύτερη φάση της μέχρι το Δεκέμβριο), ωστόσο ήδη φροντίζει για τη διαδικασία μέσω της οποίας αρκετοί εξ αυτών – όσοι δεν βρεθούν στην ανεργία βεβαίως – θα απορροφηθούν σε θέσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι φορείς υποδοχής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν σύντομα τις κενές θέσεις στο τριμελές συμβούλιο το οποίο και θα γνωμοδοτήσει για τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχει το προσωπικό που ζητείται.

Εν συνεχεία εκδίδεται σχετική απόφαση του Διοικ. Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας οι «διαθέσιμοι» θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις προτίμησης, προκειμένου να αξιολογηθούν από τους φορείς υποδοχής και το ΑΣΕΠ. Η όλη διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί και για τον επανέλεγχο των προσόντων (πτυχία, γλώσσες) που επικαλείται κάθε υπάλληλος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από τις 25.000 των διαθέσιμων υπαλλήλων που πρέπει να βρεθούν μέχρι τα τέλη του έτους, σημαντικός αριθμός δεν θα καταλήξει ξανά στο Δημόσιο αλλά, αντιθέτως, θα απολυθεί στο πλαίσιο του «στόχου» που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για 15.000 απολύσεις (σ.σ. και ισάριθμες προσλήψεις νέων, προσοντούχων υπαλλήλων) μέχρι τα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οκτώ βήματα επαναπρόσληψης του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι τα εξής:

1. Ο κάθε φορέας υποδοχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο Τριμελές Συμβούλιο.

2. Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.

3.Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΔΙΜΗΔ εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).

4. Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευσή της, να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

5. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας για τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, οι φορείς προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας πρόσληψης του υπαλλήλου που υποβάλει αίτηση, τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων και την έκδοση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ.

6. Εντός 15 ημερών από την λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, η οποία καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης για όλους τους φορείς υποδοχής. Ο πίνακας αυτός διαβιβάζεται στο Τριμελές Συμβούλιο.

7. Το Τριμελές Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, εκδίδει τον τελικό πίνακα.

8. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).

Keywords
Τυχαία Θέματα