ΣΥΡΙΖΑ… στο ΔΝΤ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με το «νούμερο 2» του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στο Φόρουμ του Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, «να θέσει τις βάσεις

για έναν επί ίσοις όροις διάλογο», όπως τονίζει στο matrix24.gr στενός συνεργάτης του. Φυσικά, στις επιδιώξεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και η «απομυθοποίηση» του κόμματος ως «απειλής» για την σταθερότητα της Ελλάδας. Άλλωστε, το ΔΝΤ, προ μίας εβδομάδας, έδειξε την εχθρική του στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε έκθεσή του, που καταγγέλθηκε από την Κουμουνδούρου ως «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας», περιέγραφε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κίνδυνο για την διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» και επεσήμαινε ότι τυχόν άνοδος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία «θα μπορούσε να σημάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ».

Κατά της λιτότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα περάσει σήμερα στις 9 το πρωί –τοπική ώρα- το κατώφλι του ΔΝΤ για να επαναλάβει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι λάθος και για να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με την πολιτική λιτότητας. Εξάλλου, ήδη από προχθές, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις επιβαλλόμενες στην Ελλάδα από την τρόικα πολιτικές ως «ηλίθιες και δογματικές», στέλνοντας προφανώς ένα μήνυμα και στον σημερινό συνομιλητή του, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου.

Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας στον κ. Λίπτον το γιατί κατά τη γνώμη του η λιτότητα αποτελεί λαθεμένη επιλογή, θα αναφερθεί αναλυτικά στην έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, την οποία αποκάλυψε χθες το γαλλικό περιοδικό Marianne. Στην εν λόγω έκθεση, ο οικονομικός «εγκέφαλος» του Ταμείου σημειώνει ότι οι προβλέψεις για την ύφεση που θα επέφερε το πρόγραμμα την Ελλάδα έπεσαν έξω και παραδέχεται ότι η λιτότητα έθεσε την οικονομία στην τροχιά ενός φαύλου κύκλου ύφεσης. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη έκθεση, ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε χθες ότι οι πολιτικές του Ταμείου «δεν είναι στατικές» και άφησε ανοιχτό παράθυρο για την αναθεώρησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα