ΣΥΡΙΖΑ: Λιστομαχίες ενόψει Συνεδρίου

07:48 6/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Την ώρα που η ανοιχτή διαπάλη μεταξύ των συνιστωσών ως προς την αυτοδιάλυσή τους συνεχίζεται, στις τοπικές, κλαδικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξάγονται -ως τη Δευτέρα το βράδυ- οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων στο Συνέδριο. Η σύνθεση του συνεδριακού σώματος παίζει για όλες τις πλευρές πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι σύνεδροι θα ψηφίσουν -και άρα θα κρίνουν- τις τελικές αποφάσεις του Συνεδρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας

επιδιώκει πάση θυσία να εγκριθούν με ευρύτατη πλειοψηφία όλες οι προτάσεις του, κυρίως αναφορικά με την ανάγκη αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, αλλά και σχετικά με την εκλογή προέδρου από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, όπως υποστηρίζει η «Αριστερή Πλατφόρμα» της πλευράς Λαφαζάνη. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εγκριθεί από το Συνέδριο με συντριπτικά ποσοστά η πολιτική απόφαση του κόμματος, προκειμένου αυτή να περιγράφει «λύση εντός ευρώ, με έξοδο από την κρίση και όχι από την Ευρωζώνη». Εξάλλου, όσο ευρύτερη είναι η στήριξη στην κεντρική εισήγηση (δηλαδή στην «προεδρική»), τόσο θα απομακρυνθούν οι πιθανότητες να καταθέσει η πλευρά Λαφαζάνη «κόντρα-εισήγηση», καθώς στην περίπτωση αυτή, θα στηριχθεί από πολύ μικρό ποσοστό συνέδρων και θα μετρηθεί επί τα χείρω η επιρροή Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκλεισμοί και εκπλήξεις

Η σκληρότητα της μάχης που δίνεται στις οργανώσεις βάσης του κόμματος σχετικά με το ποιοι θα εκλεγούν ως σύνεδροι έχει ως αποτέλεσμα να την πληρώσουν… ακόμη και κορυφαία ή προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, όπως έγραψε προ τριών ημερών το matrix24.gr, η Σόφη Παπαδόγιαννη, επί σειρά ετών γραμματέας της οργάνωσης Β’ Αθήνας και «υπολοχαγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην οργάνωση Γαλατσίου, ενώ το ίδιο έπαθε στην οργάνωση Σαρωνικού και ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της συνιστώσας ΚΕΔΑ (που αρνείται να αυτοδιαλυθεί, όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μανόλη Γλέζου, η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου και το ΔΗΚΚΙ) Γιάννης Θεωνάς. Εκτός συνεδρίου έμεινε και ο «ΠΑΣΟΚογενής» βουλευτής και «σκιώδης υπουργός» Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ ακόμη πιο προβεβλημένα στελέχη εξελέγησαν σύνεδροι… στο παρά 5’. Πέμπτος σε σταυρούς στην οργάνωσή του ήρθε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τελευταία σε σταυρούς εξελέγη στην οργάνωση Δικηγόρων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ δύσκολα εξελέγη στην οργάνωση Χαϊδαρίου και ο γραμματέας του ΣΥΝ και Συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Σαν να μην έφταναν αυτά, πλήγμα για την πλευρά Λαφαζάνη αποτελεί και η παταγώδης αποτυχία του -πάλαι ποτέ διευθυντή του «Ριζοσπάστη», αλλά και του κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο»- Θανάση Καρτερού να εκλεγεί στην οργάνωση Δημοσιογράφων.

Συσχετισμοί

Βάσει των παραπάνω και σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ως τώρα οι συσχετισμοί ευνοούν την πλευρά Τσίπρα, δηλαδή την προεδρική πλειοψηφία («Αριστερή Ενότητα»). Εμφανώς… «κουρεμένη» εμφανίζεται η δυναμική της «Αριστερής Πλατφόρμας» (Λαφαζάνης-Νταβανέλος), ενώ ενισχυμένη δυναμική εμφανίζει η «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας, Πουλάκης, Μπίρμπας). Ενδεικτικά, στην οργάνωση Αιγάλεω (όπου συνήθως κυριαρχεί η τάση Λαφαζάνη…), δύο στελέχη της «Πλατφόρμας 2010» αναδείχθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου: Δεύτερος βγήκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας και τρίτη η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα