ΣΥΡΙΖΑ: Απολογισμός με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ούτως ή άλλως, για την Κουμουνδούρου η υπόθεση «μικρή ΔΕΗ» έκλεισε χθες το βράδυ, καθώς ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι σήμερα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως και του ΚΚΕ, άλλωστε- δε θα παραβρεθούν στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Διεύρυνση μετώπου

Κατά συνέπεια, η υπόθεση του δημοψηφίσματος

παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και δεν τίθεται θέμα ούτε «συνάθροισης» των υπογραφών, ούτε διεξαγωγής συζήτησης στη Βουλή για δημοψήφισμα επί του θέματος. Έτσι, η ανάλυση των επιτελών της Κουμουνδούρου στρέφεται στον απολογισμό της 15νθήμερης «μάχης της ΔΕΗ» και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βγαίνει νικήτρια απ' αυτή τη μάχη. Στον απολογισμό της Κουμουνδούρου κυριαρχεί, ευλόγως, ένα στοιχείο: η διεύρυνση του κοινοβουλευτικού μπλοκ που τάχθηκε ανοιχτά κατά της κυβέρνησης. Με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή, στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι κατά της κυβέρνησης τάχθηκε καθαρά η ΔΗΜΑΡ, 14 ανεξάρτητοι βουλευτές (πολλοί εκ των οποίων φημολογείτο ότι θα στήριζαν την κυβέρνηση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά -με το δικό του... ξεχωριστό τρόπο- και το ΚΚΕ. Μ' άλλα λόγια, ενώ προ 20 ημερών, όταν ο Αλέξης Τσίπρας διοργάνωσε εκδήλωση για τη ΔΕΗ στο Τιτάνια, έδωσαν το παρών μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Θεοδώρα Τζάκρη και οι Παραστατίδης-Βουδούρης-Μουτσινάς, χθες το αντικυβερνητικό μέτωπο διευρύνθηκε αισθητά.

Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «τακτική νίκη» και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την προεδρική εκλογή, έχοντας σοβαρές ελπίδες να συγκεντρώσουν τους 120 βουλευτές που χρειάζονται για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.

Νέοι στόχοι

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως οι βουλευτές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και κατά της κυβέρνησης δεν είναι δεδομένοι ως προς την προεδρική εκλογή. Μ' άλλα λόγια, είναι διαφορετικό ένας βουλευτής να ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το να συναινέσει στο... να τελειώσει 2 χρόνια νωρίτερα η βουλευτική του θητεία. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν ότι με αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και με τη ΔΗΜΑΡ, αρχίζει να δημιουργείται μία φόρμουλα συνεννόησης, δια πάσαν... χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το επιτυχημένο τεστ της ΔΕΗ, ψάχνει άλλους στόχους και αφορμές, προκειμένου να δημιουργήσει πολιτικά μέτωπα κατά της κυβέρνησης και να εμπεδώσει την πολιτική σχέση με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και βουλευτές. Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στο επόμενο θερινό τμήμα, όταν θα έρθει η ώρα του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει την κυβέρνηση «στη γωνία» σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που φέρεται να ζητεί η τρόικα ως προς τις ομαδικές απολύσεις και το Ασφαλιστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα