ΣΥΡΙΖΑ: Αντί στρατηγικής... πόλωση

09:04 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν θετική «σούμα» της συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και των... δυο προτάσεων μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλά στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη νέα πραγματικότητα. Αφενός, οι δημοσκοπήσεις

εμφανίζονται να έχουν «γυρίσει» και ο δρόμος προς την ευρωκάλπη -ο οποίος φαινόταν για την αξιωματική αντιπολίτευση «περίπατος»- έχει μεταβληθεί σε... αμφίρροπο αγώνα δρόμου.

Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο κυβερνητικό «success story», όπως αυτό εκφράζεται με την στήριξη των εταίρων προς την κυβέρνηση, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την αναμενόμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά και τον συμβολισμό που θα έχει στην προεκλογική περίοδο η σχεδιαζόμενη έξοδος της κυβέρνησης στις αγορές -έστω και «προσυμφωνημένη».

Ανατροπή προγνωστικών

Όλα τα παραπάνω νέα δεδομένα δημιουργούν νευρικότητα στην Κουμουνδούρου, καθώς η «θεωρία του ώριμου φρούτου» δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται προσώρας, ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση θα παλέψει... σκληρά πριν χάσει την πολιτική ηγεμονία. Συν τοις άλλοις, η βασική διαπίστωση που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην υποβολή της πρότασης μομφής (αρχικά κατά του υπουργού Οικονομικών, που απορρίφθηκε και, στη συνέχεια, κατά του Προέδρου της Βουλής, που συζητήθηκε προχθές το βράδυ) είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ακόμη διαμορφώνει την ατζέντα. Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόταση μομφής, ώστε να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να δημιουργεί και ο ίδιος πολιτική ατζέντα.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει και όλα τα κοινοβουλευτικά του όπλα που είχε στη φαρέτρα του και πλέον η πόλωση μετατρέπεται σε... αυτοσκοπό στο δρόμο προς την Ευρωκάλπη. Μένει, βεβαίως, να αποδειχθεί αν αυτό που θέλουν οι πολίτες αυτή τη στιγμή -ακόμη και οι «αντιμνημονιακοί»- είναι η πόλωση...

Keywords
Τυχαία Θέματα