ΣΥΡΙΑ: ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

21:30 9/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Οι ηγέτες των ανταρτών που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι ανέφεραν ότι έχασαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής Σαλάχ αλ Ντιν στα βόρεια της πόλης.

Την ίδια ώρα το Ιράν κάλεσε για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης του Ασάντ και της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας συνόδου διαβούλευσης για την κρίση στη Συρία στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από 29 χώρες, αναμεσά τους η Ρωσία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και το Πακιστάν.

Παράλληλα ο πρόεδρος

της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ, διόρισε νέο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την αποστασία αυτή την εβδομάδα στην Ιορδανία του πρωθυπουργού του Ριάντ Χιτζάμπ.

Όσον αφορά τις μάχες στο Χαλέπι, οι  αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) που είχαν περιχαρακωθεί στην πόλη, όπου μαίνονται οι μάχες από τις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από το ορμητήριο τους στην Σαλαχ αλ Ντίν λόγω των ιδιαίτερα βίαιων βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

«Κάναμε μια τακτική υποχώρηση από την Σαλαχεντίν. Δεν υπάρχουν πλέον αντάρτες μαχητές λόγω του άνευ προηγουμένου βομβαρδισμού, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν στη συνοικία», δήλωσε ο Χουσάμ Άμπου Μοχάμαντ, διοικητής της ταξιαρχίας Ντέρα Ασάχμπα, μίας συνιστώσας του ASL που μάχεται σε αυτόν τον τομέα.

Από την πλευρά του ο Ουασέλ Αγιούμπ, διοικητής της ταξιαρχίας Νουρ αλ-Χακ του ASL, διευκρίνισε απόψε ότι πέντε τάγματα του ASL εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή για να διευκολύνουν την πλήρη απομάκρυνση των μαχητών.

Επίσης η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις την Παρασκευή, ημέρα της προσευχής, με το σύνθημα: «Δώστε μας αντιαεροπορικά όπλα».

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των περίπου 17μηνών βίας στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH),  το οποίο εδρεύει στη Βρετανία. Σήμερα καταγράφτηκαν 78 θάνατοι από τους οποίους οι 35 αφορούσαν άμαχους πολίτες.

Δραματική είναι και η κατάσταση των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περισσότεροι από 276.000 Σύροι διέφυγαν από τις συγκρούσεις, κυρίως στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Λίβανο. Περίπου 2.200 πρόσφυγες διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες, και ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει πλέον τους 50.000 στην Τουρκία, δήλωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα