ΣΥΡΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΧΡΗΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το Μεγάλο Τζαμί των Ομεϊάδων στο Χαλέπι.  

Η Συρία διέψευσε ότι έχει κάνει χρήση βομβών διασποράς, όπως την κατηγόρησε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα.

Νωρίτερα , η οργάνωση HRW κατήγγειλε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα βόμβες διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές. Παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει η οργάνωση και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνοντας ότι οι βόμβες

διασποράς, που έχουν απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες, χρησιμοποιήθηκαν στις πόλεις Μααράτ, Ταμανέα, Ταφτανάζ και αλ Ταχ.

Την ίδια ώρα όπως προέκυψε ένα μέρος του Μεγάλου Τεμένους των Ομεϊάδων του Χαλεπιού, ιστορικού μνημείου της πόλης, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων.

Στο εσωτερικού του τζαμιού, το οποίο κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα, έχουν καεί τα χαλιά και το πάτωμα είναι καλυμμένο από ερείπια και σπασμένα γυαλιά. Τα λείψανα, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκουν στον προφήτη Μωάμεθ, μαλλιά και ένα δείγμα οδοντοστοιχία, εκλάπησαν, όπως και κάποια βιβλία, ενώ αντίτυπα του Κορανιού πυρπολήθηκαν ή σκίστηκαν. Αρχαία, ξύλινα έπιπλα που βρίσκονταν στην αυλή του τζαμιού κάηκαν ολοσχερώς.

Χθες ο συριακός στρατός έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του το τζαμί, μέρος του οποίου είχαν καταλάβει οι εξεγερμένοι το Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα