ΣΥΡΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Περίπου 200.000 άμαχοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες δύο ημέρες το  Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Περίπου 200.000 από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη η Βάλερι ‘Ειμος, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού

και της Ερυθράς Ημισελήνου.

“Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς και τη χρήση αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Καλώ όλες τις πλευρές να μην έχουν ως στόχο τους αμάχους και να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που μεταφέρουν επείγουσα και αναγκαία βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις», δήλωσε η Έιμος.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν εντείνει τις επιθέσεις με σκοπό να ανακαταλάβουν περιοχές της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες.

Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυρίως στο Χαλέπι, αλλά και στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Ντεράα, ενώ όσοι παραμένουν στην πόλη αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φαγητό και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Και την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Σύρος επιτετραμμένος στο Λονδίνο Χάλεντ αλ Αγιούμπι παραιτήθηκε.

«Ο κ. αλ Αγιούμπι μας είπε ότι δεν προτίθεται πλέον να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες και κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του και επομένως είναι αδύνατον για αυτόν να συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του», ανέφερε ανακοίνωσε του Φόρεϊν Όφις.

Σημειώνεται ότι ο  αλ Αγιούμπι ήταν ο πιο υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης που υπηρετούσε στο Λονδίνο.

Επίσης όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο  υπαρχηγός της αστυνομίας στη συριακή πόλη Λαττάκεια, ένας υποστράτηγος, αυτομόλησε και διέφυγε στην Τουρκία στην διάρκεια της νύχτας μαζί με άλλους 11 Σύρους αξιωματικούς.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι πέραν των αξιωματικών, περίπου 600 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε περίπου 43.500.

Την ίδια ώρα φάλαγγα περίπου 20 οχημάτων που μεταφέρουν στρατεύματα και συστοιχίες πυραύλων καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, έστειλε η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στην Άγκυρα για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της χώρας, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η τουρκική φάλαγγα αναχώρησε από βάση της επαρχίας Γκαζιαντέπ με κατεύθυνση νότια προς την επαρχία Κιλίς, όπου θα αναπτυχθούν τα στρατεύματα.

Στην επαρχία Κιλίς έχει στηθεί ένας μεγάλος καταυλισμός για τους σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 44.000 στην Τουρκία.

Και ενώ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Συρία με τον αριθμό των

Keywords
Τυχαία Θέματα