Συνήγορος του Πολίτη κατά Στουρνάρα για το τέλος ακινήτων

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού από την ΔΕΗ, αλλά και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προς της ΔΕΗ, με την οποία την καλούσε να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η είσπραξη του τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ

αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επαχθής για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες δεν εντάσσονται στις τυπικές ομάδες, που εκ του νόμου απαλλάσσονται από το τέλος, αδυνατούν όμως να το καταβάλουν, λόγω πραγματικής απουσίας εισοδήματος.

«Στο ίδιο πνεύµα κινήθηκε και η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας, η οποία µε την υπ’ αριθµ. 1972/2012 απόφαση έκρινε ότι η δυνατότητα της ∆ΕΗ και των εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος να προβαίνουν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύµατος προς τον καταναλωτή, σε περίπτωση µη καταβολής του τέλους, αντίκειται στο Σύνταγµα. Αυτό διότι µεταξύ άλλων προσβάλλεται και η ελευθερία των συµβάσεων, η οποία αποτελεί ειδική εκδήλωση του συνταγµατικού δικαιώµατος του καθενός να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συµµετέχει στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της χώρας.

Σε πρόσφατη απόφασή του, αναφέρεται στην παρέμβαση του ΣτΠ, το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών επίσης συµφωνεί µε τις επιφυλάξεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ως προς τη νοµιµότητα είσπραξης του τέλους µέσω των λογαριασµών ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι επιβάλλεται πλέον να εξορθολογιστεί ο τρόπος υπολογισµού του ΕΕΤΗΔΕ και να επανασχεδιαστεί η διαδικασία είσπραξής του, ως δηµόσιο έσοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα