Μέρκελ: Να δούμε το πλεόνασμα και μετά η συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα τα κατάφερε έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η χώρα μας επιστρέφει στην ομαλότητα: «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάκαμψη», είπε χαρακτηριστικά.

Έδωσε

έμφαση στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας: «Ενημέρωσα την Καγκελάριο ότι χθες ήλθαν τα πρώτα μηνύματα ότι η ανεργία άρχισε να πέφτει. Το θεωρώ σημαντικό γιατί η μείωση της ανεργίας με ταχύτερους ρυθμούς είναι προτεραιότητα μας. Οι μεταρρυθμίσεις άλλωστε σε αυτό αποσκοπούν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας πως όλα αυτά οφείλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού».

«Θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο για την επίσκεψη της και για την αλληλεγγύη των Γερμανών που το έδειξαν με την επίσκεψη τους κατά χιλιάδες στη χώρα μας πέρυσι. Πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότεροι φέτος», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο Σαμαράς για τις εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν συνδέεται η έξοδος στις αγορές με τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Δεν σκέφτομαι εκλογές, σε ότι έχω κάνει σκέφτομαι την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω κατεύθυνση εξόδου. Σε αυτή τη κυβέρνηση ξέρουμε που πάμε και πως θα πάμε εκεί που πρέπει».

Μέρκελ: Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της Ελλάδας και παρατήρησε ότι, η χώρα μας είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αναφερόμενη στο θέμα του ελληνικού χρέους είπε με νόημα, πως είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πρωτογενούς από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και στη συνέχεια αμέσως μετά στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να μπούμε στη συζήτηση πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είπε ότι επρόκειτο για ένα κομβικό σημείο και πως δόθηκε ένα σινιάλο ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην Ελλάδα.

«Η πορεία (εξυγίανσης) ίσως να μην έχει φτάσει στο τέλος της όμως ήδη υπάρχουν πολλά θετικά, όπως το πλεόνασμα και η επιστροφή στις αγορές. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Τόνισε επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης απαίτησε πολλές θυσίες από το λαό αλλά και από τους πολιτικούς που έλαβαν δύσκολες αποφάσεις.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα δημόσιας διοίκησης, νοσοκομείων και τουριστικής επιμήκυνσης ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επικαλέστηκε την παρουσία του Γιοακίμ Φούχτελ στην Ελλάδα.

Επεσήμανε ακόμα ότι «τους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει βήμα προς βήμα στις αγορές» τονίζοντας ότι η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική.

Αναφέρθηκε επίσης στην έως τώρα επιτυχία της ελληνική προεδρίας της ΕΕ, λέγοντας ότι «έγινε πολύ καλή δουλειά». «Η Ελλάδα διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο και θα συνεχίσει να το κάνει», είπε.

«Αγαπητέ Αντώνη σε ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία και τη θερμή υποδοχή» είπε κλείνοντας η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Για τη συνέχεια το πρόγραμμα της Άγκελα Μέρκελ περιλαμβάνει δείπνο σε ταβέρνα στην Πλάκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα