Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυροβολικό τόσο το Ντονέτσκ όσο και το Λουγκάνσκ προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το δημοτικό συμβούλιο στο Ντονέτσκ ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν το σαββατοκύριακο από τους βομβαρδισμούς.

Εξάλλου έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 568 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Άντερς

Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ράσμουσεν επισήμανε πως δεν υπάρχει ακόμη καμιά ένδειξη πως η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ερωτηθείς πόσο σοβαρό θεωρεί τον κίνδυνο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ο ΓΓ του NATO απάντησε ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα» να συμβεί.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να μιλούν και να προβάλουν προσχήματα για μια τέτοια επιχείρηση, υπό την προκάλυψη μιας ανθρωπιστικής αποστολής, και βλέπουμε μια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεξαχθούν τέτοιες παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», επέμεινε ο Ράσμουσεν.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει στα σύνορα των δύο χωρών, 45.000 στρατιώτες, που υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.

Από την πλευρά του Κρεμλίνο επανέλαβε ότι αποκλείεται να αρχίσει μονομερώς μια αποστολή για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως η Μόσχα θα στείλει αρωγή μόνο στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής, κάνοντας μια δήλωση που θα μπορούσε να αναγνωστεί ως μια προσπάθεια να καθησυχαστούν η Δύση και το Κίεβο με τη διαβεβαίωση πως η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα