Συναγερμός (και) στην Κροατία για το γάλα με καρκινογόνο τοξίνη

Ο βοηθός υπουργός, αρμόδιος για θέματα υγειονομικών επιθεωρήσεων, Ίβο Άφριτς υπογράμμισε ότι οι αρχές προχώρησαν στη λήψη δώδεκα δειγμάτων από γάλα που πωλείται σε διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης στη χώρα και έπειτα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι στα τέσσερα δείγματα, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα από τα νόμιμα. Δύο από τα δείγματα γάλακτος προέρχονται από προϊόντα που παράγονται στην Κροατία από τις εταιρείες Dukat και Meggle, είπε ο κ. Άφριτς και τα άλλα δύο δείγματα έχουν προέλευση τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το υψηλότερο επίπεδο αφλατοξίνης

των 0,364 μικρογραμμαρίων/ανά κιλό βρέθηκε σε γάλα της Meggle σε αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης που δραστηριοποιείται στην Κροατία.Το επιτρεπτό επίπεδο αφλατοξίνης είναι 0,05 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Ο κ. Άφριτς διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους στις “ύποπτες” εταιρείες που προμήθευσαν με προϊόντα την αγορά, ενώ ενημέρωσαν και τις αντίστοιχες αρχές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Επίσης, καθησύχασε τους καταναλωτές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι μόνο τεράστιες ποσότητες αφλατοξίνης μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ύποπτες παρτίδες σε Βοσνία και Σλοβενία

Οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης επέστρεψαν στη Σλοβενία δύο παρτίδες γάλακτος που παράγεται στη χώρα, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλού – άνω του επιτρεπόμενου – επιπέδου αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, σε περίπτωση που τα ζώα έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές). Οι αρμόδιες αρχές της Σλοβενίας ενημερώθηκαν από τις αντίστοιχες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλα που παράγεται από τη ljubljanske mlekarne, τη μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία της χώρας και από την Kranj Sloga και κινητοποιήθηκαν άμεσα, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα προϊόντα των δύο εταιρειών. Στη συνέχεια, οι σλοβενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να «ενοχοποιεί» τις δύο εταιρείες για την ύπαρξη αφλατοξίνης στα προϊόντα τους.

Η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας υγειονομικών επιθεωρήσεων ‘Αντρεγια Μπίζγιακ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δεν θέτει ερώτημα αξιοπιστίας των ελέγχων που διενήργησαν οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπηρεσία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ούτως ώστε τα προϊόντα που εξάγονται από τη Σλοβενία σε τρίτες χώρες να είναι ασφαλή. Όπως ανακοινώθηκε, οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποφάσισαν την απαγόρευση παρτίδων γάλακτος και από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία, έπειτα από ελέγχους που έγιναν, οι οποίοι επιβεβαίωναν την ύπαρξη αφλατοξίνης σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα